Jest źródłem kwasów organicznych (w tym kwasu octowego, jabłkowego, galusowego, kawowego, chlorogenowego), enzymów, pektyn, aminokwasów, bioflawonoidów, żywych kultur bakterii i drożdży. Zawiera także witaminy A, E, K, B1, B2 i B12, i pierwiastki: potasu, wapnia, magnezu, chloru, sodu, siarki, selenu, miedzi, fluoru i krzemu.
Jakie składniki octu jabłkowego zasługują na szczególną uwagę?
- kwas octowy - to główny składnik octu jabłkowego o działaniu antybakteryjnym i antyseptycznym. Pomaga zmniejszyć poziom cukru we krwi, obniżyć ciśnienie krwi i poziom "złego" cholesterolu. Uważa się również, że przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.
- pektyny - jako błonnik rozpuszczalny ograniczają wchłanianie cholesterolu do krwiobiegu. Regulują również ciśnienie krwi, poziom glukozy we krwi, wspomagają oczyszczanie organizmu z metali ciężkich, zapobiegają zaparciom. Wydłużając uczucie sytości po posiłku, wspomagają odchudzanie.
- kwas jabłkowy - wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Znany jest również z silnych właściwości przeciwutleniających - niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za przyśpieszone procesy starzenia się organizmu.
- beta-karoten - czyli prowitamina A. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, jest silnym antyoksydantem - chroni organizm przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego. Odgrywa także ważną rolę w profilaktyce przeciwmiażdżycowej.
- potas - odpowiada za prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową. Wpływa na regulowanie ciśnienia krwi oraz perystaltykę jelit. Bierze udział w regulacji pracy serca i innych mięśni.
SKŁADNIKI
ocet cydrowy (jabłkowy) ekologiczny niefiltrowany - 5% kwasowości.
Przed spożyciem wstrząsnąć.
Produkt naturalnie bezglutenowy.
Produkt Polski.
Wartość odżywcza w 100 ml produktu:
Tłuszcze - 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 0,8 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w temperaturze powyżej 2 st. C.