Większość zamówień realizujemy do 48h

Dostawa od 12 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

Nietolerancja glutenu - objawy, przyczyny, leczenie

Nietolerancja glutenu - objawy, przyczyny, leczenie

Nietolerancja glutenu – objawy

Główne objawy nietolerancji glutenu to:

  • Problemy z trawieniem – bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, zaparcia, mdłości
  • Przewlekłe zmęczenie i osłabienie po spożyciu posiłku
  • Migreny i bóle głowy
  • Stany zapalne, bóle stawów, obrzęki
  • Zaburzenia hormonalne – zapalenie tarczycy, PMS, PCOS, niepłodność idiopatyczna
  • Łuszczyca, reumatyzm, stwardnienie rozsiane
  • Problemy z nastrojem – depresja, ADHD, lęki

Symptomy takie jak łuszcząca się i swędząca wysypka na policzkach, pokrzywka, biegunka czy wymioty występują zazwyczaj po kilku minutach od spożycia alergenu. Natomiast wśród odłożonych w czasie objawów uczulenia na gluten znajdują się biegunka, bóle głowy, a nawet senność i wahania nastrojów.

Nietolerancja glutenu – przyczyny

Wśród przyczyn nietolerancji pokarmowych wymienia się:

  • niedobór enzymu trawiennego - jak przy nietolerancji laktozy (niedobór laktazy), wrodzonej nietolerancji fruktozy (niedobór aldolazy B) lub nietolerancji histaminy (niedobór diaminooksydazy),
  • nadwrażliwość na niektóre substancje chemiczne - np. kofeinę lub salicylany,
  • toksyny obecne w pożywieniu - np. niedogotowana fasola zawiera aflatoksyny, które powodują nieprzyjemne problemy ze strony układu pokarmowego,
  • złą dietę (nadmiar, ale także unikanie danego pokarmu - dłuższy brak laktozy w pożywieniu może doprowadzić do utraty zdolności trawienia tego cukru),
  • zanieczyszczenie środowiska;
  • nieodpowiedni proces produkcji żywności - np. wypiek chleba z dodatkiem enzymów, emulgatorów, konserwantów, polepszaczy, wybielaczy i drożdży zamiast tradycyjnego na zakwasie,
  • stres,
  • stan zapalny,
  • zaburzoną mikrobiotę jelitową,
  • niektóre leki.

Leczenie nietolerancji glutenu - dieta bezglutenowa

Lactose free, sugar free, gluten free, gmo free vector labels for food emblems designs, can be used as stamps, seals, badges, for packaging. decorative element for healthy natural organic nutrition Premium Vector

Dieta bezglutenowa - czego nie można jeść przy celiakii?

Produkty zabronione to:

  • pszenica (również orkisz)
  • jęczmień
  • żyto
  • owies (chociaż zdania są podzielone – właściwie jest on dobrze tolerowany przez chorych na celiakię, ale nie są znane odległe tego skutki; poza tym istnieje ryzyko jego zanieczyszczenia przez gluten z innych zbóż. Z tego właśnie powodu w Polsce zaleca się jego eliminację z diety)
  • pieczywo wypiekane z mąk zawierających gluten
  • zwykłe makarony
  • kasza manna i jęczmienna
  • pęczak, płatki owsiane
  • ciasta, herbatniki i słodycze zawierające gluten

Produkty bezglutenowe to m.in.:

  • kukurydza i skrobia kukurydziana (ale już kukurydziane płatki śniadaniowe mogą zawierać słód jęczmienny, a mąka kukurydziana dostępna w ogólnej sprzedaży może być zanieczyszczona glutenem)
  • ryż (biały i brązowy), płatki ryżowe, skrobia ryżowa
  • ziemniaki i skrobia ziemniaczana
  • soja, soczewica, groch, fasola
  • proso i kasza jaglana z prosa
  • gryka i kasza gryczana
  • tapioka i skrobia z tapioki
  • amarantus, sorgo
  • maniok
  • orzechy
  • nieprzetworzone mięso i ryby
  • jaja
  • owoce i warzywa (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków)
  • mleko (świeże, w kartonie i w proszku), kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały i żółty, śmietana
  • masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek
  • cukier, dżemy, miód, landrynki, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej, ciasta i ciastka opatrzone symbolem „przekreślonego kłosa” lub upieczone z bezglutenowych produktów
  • herbata, kawa, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, czyste alkohole (ale nie piwo!)
  • sól, pieprz, zioła, ocet winny i jabłkowy, bezglutenowy sos sojowy
  • bezglutenowy proszek do pieczenia, soda spożywcza

W przypadku wątpliwości, czy dany produkt zawiera gluten, należy przed spożyciem zapoznać się z jego składem wypisanym na etykiecie.

Poza przestrzeganiem diety u niektórych pacjentów może istnieć konieczność suplementacji żelaza, kwasu foliowego, wapnia i witaminy B12.

Wszyscy chorzy, nawet ci bezwzględnie przestrzegający diety, powinni regularnie – w zależności od stanu zdrowia, co 6-12 miesięcy – przeprowadzać ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz badać obecność przeciwciał.

Nietolerancja glutenu : polecane produkty

Typowym niedoborem u osób cierpiących na celiakię jest niedostatek witamin z grupy B. Ta grupa ośmiu witamin wpływa na pracę całego organizmu, a ze względu na uszkodzenia jelit wchłanianie jest znacząco ograniczone. Efekty? Osoby u których zdiagnozowano chorobę późno cechuje dość niski wzrost, co jest spowodowane niedoborem B2 w okresie dorastania. Problemy natury emocjonalnej stwierdzane u celiaków biorą się po części z niedoboru B1 i B6, przy czym niedostatek B6 jeszcze pogarsza kłopoty trawienne.

Celiakia często idzie w parze z anemią popychaną niedoborem B12, B9 i żelaza. Chociaż na diecie bezglutenowej spożywa się dużo produktów odzwierzęcych, w tym mięs, ponownie wchodzi tutaj kwestia zaburzonego wchłaniania, a także utajonych krwotoków w przewodzie pokarmowym.  

Badania pokazują, że chociaż u pacjentów z nowo zdiagnozowaną celiakią występował niedobór kilku mikroelementów, niedobór cynku największy

Witamina C ułatwia przyswajanie żelaza, a obecność w diecie beta – karotenu i witaminy A powoduje lepsze wchłanianie tłuszczy. 

Prawidłowo przeprowadzona probiotykoterapia może złagodzić skutki choroby i przyspieszyć regenerację kosmków jelitowych. Pamiętajmy o tym, że probiotykoterapia powinna trwać minimum 12 tygodni, należy też włączyć do codziennej diety odpowiednią ilość błonnika, aby przedłużyć efekty probiotykoterapii. 

 

Gluten free food. various pasta, bread and snacks on wooden background from top view Free Photo

 

Pozostaw komentarz