Znany od tysięcy lat
Pyłek pszczeli znany był już starożytnym lekarzom. Egipcjanie, Rzymianie i Grecy chwalili jego odżywcze wartości i nazywali „życiodajnym pyłem”. Według Hipokratesa, który jest uznawany za ojca współczesnej medycyny, pyłek pszczeli był naturalnym rozwiązaniem leczniczym, a starożytni mieszkańcy Chin stosowali go jako lek odmładzający.
Czym jest pyłek pszczeli?
Pyłek kwiatowy zbierany jest przez pszczoły. To oprócz miodu ich podstawowy pokarm. Pyłek ma kształt niewielkiej wielkości żółtobrązowych kuleczek, które – zmieszane z odrobiną nektaru, miodu lub śliny – gromadzone są przez pszczoły w ulu i magazynowane jako pokarm dla młodych.
Skład pyłku pszczelego to:
• w 30% – strawne węglowodany
• w 26% – cukry (głównie fruktoza i glukoza)
• w 23% – białka (w tym 10 procent niezbędnych aminokwasów)
• w 5% – lipidy (w tym niezbędne kwasy tłuszczowe)
• w 2% – związki fenolowe
• w 1,6% – minerały (w tym wapń, fosfor, magnez, sód, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem i selen)
• w 0,6% – rozpuszczalne w wodzie kwasy i witaminy (w tym B1, B2, B6 i C)
• w 0,1% – witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (w tym witaminy A, E i D)
Pyłek kwiatowy zawiera praktycznie wszystkie składniki odżywcze, których potrzebuje ludzki organizm do prawidłowego funkcjonowania.