Co jeść kiedy zmagasz się ze stresem?
- Kakao, pestki dyni, orzechy i kasze ułatwiają regenerację, przeciwdziałają stanom lękowym, poprawiają nastrój, koją układ nerwowy, wzmacniają odporność, poprawiają koncentrację i redukują rozdrażnienie.
- Pomidory i ziemniaki wpływają korzystnie na pracę serca, przeciwdziałają bólom głowy na tle nerwowym i działają uspokajająco.
- Ryby i owoce morza wpływają korzystnie na pracę układu nerwowego, redukują nadpobudliwość oraz chronią przed stanami depresyjnymi.
- Rośliny strączkowe chronią przed depresją i usprawniają pracę układu nerwowego.
- Marchew zawiera sporo beta karotenu zamienianego przez organizm w witaminę A redukującą zmęczenie i ogólne osłabienie.
- Brokuły, natka pietruszki, kiszonki, papryka, aronia i jagody obfitują w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem zwiększającym przyswajalność żelaza i przywracającym siłę.
- Pieczywo pełnoziarniste zawiera cenne witaminy z grupy B i sporą dawkę energii z węglowodanów złożonych, które nie powodują skoków poziomu cukru we krwi.
- Warto sięgać także po awokado, migdały, płatki owsiane, botwinkę, szparagi, korzeń maca, nasiona lnu, groszek zielony, mięso indyka, melona, banany, figi, jabłka, morele, czarną porzeczkę i zieloną herbatę.
Witaminy i minerały dla osób zestresowanych
- Organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje całego spektrum witamin i minerałów, ale w przypadku stresu, największe zapotrzebowanie przypada na:
- magnez (usprawnia przekazywanie impulsów nerwowych i wzmacnia układ nerwowy oraz rozluźnia mięśnie, redukuje uczucie zmęczenia i poprawia samopoczucie);
- witaminy z grupy B (są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego, wzmagają koncentrację, poprawiają pamięć, redukują zmęczenie i wzmacniają system immunologiczny);
- cynk (bierze udział w procesach przetwarzania energii, przywracając organizmowi siły witalne);
- wapń (koi nerwy i poprawia samopoczucie);
- potas (niezbędny do prawidłowej pracy mięśni i jasnego umysłu, przeciwdziała osłabieniu siły mięśniowej);
- bor (poprawia pamięć, wzmaga sprawność umysłową i zapobiega wystąpieniu apatii);
- żelazo (redukuje ospałość i senność, przeciwdziała anemii oraz usprawnia pracę mózgu, serca i wątroby);
- selen (wzmacnia odporność, przeciwdziała zmiennościom nastrojów, redukuje zmęczenie i przeciwdziała stanom otępienia umysłowego);
- beta karoten (jest silnym antyoksydantem pobudzającym układ odpornościowy i redukującym zmęczenie).
Zioła na redukcję stresu i zmęczenia
W walce ze stresem niezwykle pomocne okazują się być zioła. Matka natura przygotowała dla nas całe spektrum najróżniejszych roślin, które przynoszą ukojenie, łagodząc napięcie i redukując zdenerwowanie. Jeśli ktoś się łatwo denerwuje, jest spięty, ma problemy z zasypianiem i ciągle się czymś stresuje, to jak najbardziej warto zainteresować się ziołolecznictwem.
- Chmiel – działa uspokajająco, nasennie, moczopędnie, antyseptycznie i przeciwbólowo.
- Mierznica czarna – wykazuje bardzo silne działanie uspokajające, dlatego też należy stosować ją ostrożnie i z przerwami.
- Głóg – reguluje pracę mięśnia sercowego, a wyciągi alkoholowe działają uspokajająco.
- Waleriana – naturalny środek uspokajający i nasenny, redukujący napięcie oraz ułatwiający odprężenie.