PRZEPIS:
1. Daktyle porwij na cząstki i wrzuć do miski.
2. Chipsy kokosowe wsyp do miski z daktylami i zagniataj składniki jak ciasto do momentu, aż daktyle „wchłoną” wiórki (zajmie to ok. 3 minut, może krócej). Obydwa składniki powinny dobrze połączyć się w jedną masę. Na tym etapie możesz (nie musisz) dodać też przyprawy (np. cynamon, wanilię, kardamon, pieprz, gałkę muszkatołową, tonkę, goździki, etc.).
3. Tortownicę (u mnie: o średnicy 22 cm) wyłóż folią spożywczą, rozpłaszcz na niej masę daktylową tak, by wypełniła całą powierzchnię, wyrównaj i odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 45-60 minut.
4. Wyjmij folię z naleśnikiem z tortownicy, posyp dowolnym dodatkiem (mogą być posiekane orzechy, kakao sproszkowane, kruszone ziarno kakao, dowolne przyprawy, powidła, konfitura, etc.), odklej naleśnik od folii i złóż: najpierw na pół, a następnie ponownie na pół, tak jak klasyczne naleśniki z serem.
Cały tak przygotowany naleśnik liczy sobie ok. 1000 kcal, więc najlepiej podziel go na 4 części i poczęstuj kilka osób albo zjedz w pojedynkę.