Nie masz nic do posmarowania chleba? Może w Twojej szafce pod kuchenką kryje się puszka czerwonej fasoli? Bing! Zrób pastę. Razem ze cebulką lub szczypiorem i dodatkiem przecieru pomidorowego, idealnie pasuje do dobrego pieczywa na śniadanie. Może być z powodzeniem używana też jako dip do tacos!
Do produkcji pasty nie używamy blendera, ugniatamy fasolę na pastę widelcem!
Składniki na średni słoik pasty, 2 – 3 śniadania:
-1 puszka czerwonej fasoli, lub podobna ilość (220g) ugotowanej
-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-1 pęczek szczypiorku, szczypioru lub 1 średnia cebula
-½ łyżeczki wędzonej papryki
-sól, pieprz
1. Fasolę porządnie opłukaj z zalewy puszki i przełóż do głębokiej miski. Widelcem ugnieć fasolę na gładką masę, możesz zrobić to w kilka sekund blenderem. W przypadku gotowanej fasoli można dodać odrobinę wody, aby fasola nabrała konsystencji pasty.
2. Dodaj przecier pomidorowy, posiekaną cebulkę lub szczypiorek, a następnie paprykę wędzona.
3. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe!