Wymagane

Pliki Wymagane do prawidłowego działania sklepu.

Preferencje

Pliki przechowujące informacje na temat użytkownika w celu personalizacji zawartości.

Statystyki

Pliki wykorzystywane do celów statystycznych.

Marketingowe

Pliki wykorzystywane do celów marketingowych.

Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

Miód pokrzywowy – bomba na wzmocnienie, odporność i nie tylko

 Miód pokrzywowy – bomba na wzmocnienie, odporność i nie tylko

Co zawiera pokrzywa?

Kwas foliowy, żelazo, mnóstwo witaminy C, krzem – to tylko kilka z jej bezcennych składników, które wzmacniają, oczyszczają i regenerują nasz organizm.

Duża ilości chlorofilu zawartego w liściach pokrzywy zapobiega niedokrwistości organizmu. Pokrzywa zawiera też sole mineralne oraz mikroelementy, takie jak: magnez, wapń, potas oraz doskonale przyswajalne żelazo i kwas foliowy (bezcenne!), szczególnie ważne w leczeniu osłabienia, apatii lub anemii. Wyciąg z liści pokrzywy i sporządzone z niej napary pomagają w pozbyciu się toksyn (zwłaszcza mocznika) z organizmu, a także ułatwiają trawienie i łagodzą dolegliwości związane ze stanem zapalnym przewodu pokarmowego. Ta na pozór zwykła roślina, jest również źródłem cennych witamin: A, B, C oraz K. Doskonale oczyszcza i wzmacnia nerki.

Co to jest miód pokrzywowy?

To połączenie bezcennych właściwości miodu oraz pokrzywy. Miód pokrzywowy robi się zwykle, mieszając świeżo wyciśnięty sok z pokrzywy z miodem, w proporcji:

1 część świeżo wyciśniętego soku z pokrzywy + 4 części miodu

 

Składniki:

  1. około 1/4 lub 1/2 szklanki młodziutkiej pokrzywy (łodyżki i listki) – zebrane w czystym miejscu, z daleka od ulic i zabudowań, najlepiej z daleka od miasta
  2.  1/2 lub 3/4 szklanki miodu dobrej jakości (może być lipowy, akacjowy, spadziowy, gryczany – jaki lubisz)

Wykonanie:

  1. Młodą pokrzywę (łodyżki i listki)  należy przelać wrzątkiem na sicie 
  2. Ostudzić pokrzywę, odsączyć z wody, a następnie dobrze i DOKŁADNIE osuszyć.
  3. Gdy pokrzywa będzie już całkiem sucha, pora wrzucić ją razem z miodem do miksera i całość zmiksuj.
  4. Uwaga – jeśli pokrzywa jest bardzo młodziutka, delikatna i jeszcze nie parzy, to nie trzeba jej przelewać wrzątkiem – można zmiksować zupełnie surową.
  5. Miód pokrzywowy przelać  do suchego, szczelnie zamykanego słoika.
  6. Przechowywać w szczelnie zamykanym słoiku, w ciemności i chłodzie (można z lodówce).
  7. Miód sam w sobie jest konserwantem – jeśli pokrzywa została dobrze osuszona z wody, to produkt będzie trwały.

Jak stosować Miód pokrzywowy?

  • Na wzmocnienie dla dzieci 1-2 łyżeczki dziennie.
  • Dla dorosłych 1 – 2 łyżki dziennie.
Pozostaw komentarz