Co zawiera pokrzywa?
Kwas foliowy, żelazo, mnóstwo witaminy C, krzem – to tylko kilka z jej bezcennych składników, które wzmacniają, oczyszczają i regenerują nasz organizm.
Duża ilości chlorofilu zawartego w liściach pokrzywy zapobiega niedokrwistości organizmu. Pokrzywa zawiera też sole mineralne oraz mikroelementy, takie jak: magnez, wapń, potas oraz doskonale przyswajalne żelazo i kwas foliowy (bezcenne!), szczególnie ważne w leczeniu osłabienia, apatii lub anemii. Wyciąg z liści pokrzywy i sporządzone z niej napary pomagają w pozbyciu się toksyn (zwłaszcza mocznika) z organizmu, a także ułatwiają trawienie i łagodzą dolegliwości związane ze stanem zapalnym przewodu pokarmowego. Ta na pozór zwykła roślina, jest również źródłem cennych witamin: A, B, C oraz K. Doskonale oczyszcza i wzmacnia nerki.
Co to jest miód pokrzywowy?
To połączenie bezcennych właściwości miodu oraz pokrzywy. Miód pokrzywowy robi się zwykle, mieszając świeżo wyciśnięty sok z pokrzywy z miodem, w proporcji:
1 część świeżo wyciśniętego soku z pokrzywy + 4 części miodu
Składniki:
- około 1/4 lub 1/2 szklanki młodziutkiej pokrzywy (łodyżki i listki) – zebrane w czystym miejscu, z daleka od ulic i zabudowań, najlepiej z daleka od miasta
- 1/2 lub 3/4 szklanki miodu dobrej jakości (może być lipowy, akacjowy, spadziowy, gryczany – jaki lubisz)
Wykonanie:
- Młodą pokrzywę (łodyżki i listki) należy przelać wrzątkiem na sicie
- Ostudzić pokrzywę, odsączyć z wody, a następnie dobrze i DOKŁADNIE osuszyć.
- Gdy pokrzywa będzie już całkiem sucha, pora wrzucić ją razem z miodem do miksera i całość zmiksuj.
- Uwaga – jeśli pokrzywa jest bardzo młodziutka, delikatna i jeszcze nie parzy, to nie trzeba jej przelewać wrzątkiem – można zmiksować zupełnie surową.
- Miód pokrzywowy przelać do suchego, szczelnie zamykanego słoika.
- Przechowywać w szczelnie zamykanym słoiku, w ciemności i chłodzie (można z lodówce).
- Miód sam w sobie jest konserwantem – jeśli pokrzywa została dobrze osuszona z wody, to produkt będzie trwały.
Jak stosować Miód pokrzywowy?
- Na wzmocnienie dla dzieci 1-2 łyżeczki dziennie.
- Dla dorosłych 1 – 2 łyżki dziennie.