Miód wielokwiatowy – charakterystyka
Miód wielokwiatowy ma bardzo łagodny smak, dlatego polecany jest zwłaszcza najmłodszym. Jego kolor może się różnić w zależności od tego, z jakich roślin powstał, a także gdzie i kiedy został zebrany. Korzystnie wpływa na pracę serca i naczyń krwionośnych. Ponadto, ma działanie antybakteryjne, dzięki czemu jest pomocny podczas leczenia przeziębienia, grypy czy chorób dolnych dróg oddechowych.
Miód spadziowy – charakterystyka
Miód spadziowy pozyskuje się ze spadzi (rosy miodowej), czyli słodkiej cieczy pojawiającej się na igłach, gałęziach i liściach niektórych drzew (zwłaszcza świerku, modrzewia, jodły, dębu i lipy), w której skład wchodzą wypływające z uszkodzonych komórek soki roślinne oraz płynne odchody owadów, które je uszkadzają (zwłaszcza miodówki, mszycy, czerwców). Ma ciemny, żywiczny kolor. Uznawany jest za miodowy antybiotyk – ma bowiem działanie antyseptyczne, wykrztuśne oraz przeciwzapalne. Poleca się go osobom borykającym się z chorobami górnych dróg oddechowych. Znacznie poprawia odporność i pozwala skutecznie walczyć z infekcjami. Jest źródłem żelaza aktywnego biologicznie.
Miód lipowy – charakterystyka
Miód lipowy należy do jednych z najbardziej lubianych przez Polaków. Pachnie kwiatami lipy i miętową nutą. W smaku jest dość ostry i lekko szczypie w język. Ma działanie uspokajające, a co za tym idzie, korzystnie wpływa na układ nerwowy. Pomocny podczas leczenie przeziębień, grypy, chorób górnych i dolnych dróg oddechowych (ma bowiem działanie wykrztuśne), a także chorób serca i układu krążenia (ponieważ obniża ciśnienie krwi).
Miód rzepakowy – charakterystyka
Miód rzepakowy jest bardzo jasny, wręcz biały. Ma charakterystyczny smak i szybko ulega krystalizacji. Poleca się go osobom borykającym się z chorobami serca i naczyń wieńcowych. Zwiększa możliwości oczyszczające wątroby, a także pomaga na stany zapalne dróg oddechowych.
Miód gryczany – charakterystyka
Miód gryczany uważa się za najbogatszy w enzymy spośród wszystkich polskich miodów. Rozpoznasz go po ciemno herbacianym kolorze, ostrym smaku i charakterystycznym zapachu. Jego spożywanie zaleca się zwłaszcza przy niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza oraz przy zrastaniu się złamanych kości. Dodatkowo, ma korzystny wpływ na wątrobę, na którą działa odtruwająco oraz na układ krążenia, ponieważ działa antymiażdżycowo.
Miód akacjowy – charakterystyka
Miód akacjowy ma jasny kolor i nie ulega krystalizacji. Jest pomocny przy chorobach przewodu pokarmowego i nadkwasocie żołądka. Ma oczyszczające działanie na wątrobę oraz korzystny wpływ na układ krążenia. Pomaga zregenerować się podczas zmęczenia – zarówno fizycznego, jak i psychicznego.
Serdecznie Pozdrawiamy Sklep Od Natury