Opis rośliny
Mocno rozgałęzione drzewo, dorastające do 15–30 metrów wysokości, występuje w tropikalnych rejonach Ameryki Południowej, łącznie istnieje ok. 35 odmian tego gatunku, ale tylko trzy znajdują zastosowanie w medycynie, do celów leczniczych używa się oleożywicę, pozyskuje się ją, nacinając lub drążąc otwory w pniu drzewa, oleożywica może mieć kolor od bladożółtego po złotobrązowy
Właściwości
- oleożywica bogata jest w olejki eteryczne, zawiera seskwiterpeny oraz diterpenom, zawarty kwas kopainowy, parakopainowy czy kopainoferolowy występują jedynie w copaibie
- kopaiba jest najbogatrzym na świecie źródłem kariofilenu - związuk o silnym działaniu przeciwzapalnym
- copaiba posiada właściwości diuretyczne, antybakteryjne, dezynfekujące, przeciwzapalne, stymulujące i wykrztuśne
- w medycynie ludowej oleożywicę stosowano zewnętrznie na rany, w celu zatamowania krwawienia, na podrażnienia skóry i zmiany łuszczycowe, na różnego rodzaju bóle i przeciw ukąszeniom przez owady
W Brazylii copaiba stosowana jest jako silny środek antyseptyczny i wykrztuśny (przy schorzeniach górnych dróg oddechowych) i jako środek przeciwzapalny przy schorzeniach dróg moczowych
- wykorzystuje się ja także w przypadku wewnętrznych stanach zapalnych oraz przeciw wrzodom żołądka i nowotworom
-znalazła zastosowanie przy płukaniu gardła przy infekcjach górnych dróg oddechowych
- w Peru dodaje się kilka kropel oleożywicy do łyżki miodu, otrzymując w ten sposób naturalny lek na gardło
Charakterystyka produktu:
Zawartość: płyn (oleożywica)
Objętość: 200ml
Kraj pochodzenia: Peru
Nazwa łacińska: Copaifera officinalis, langsdorffii lub reticulata