Ssaki naczelne, do którym zalicza się człowiek, nie potrafią syntetyzować witaminy C, ponieważ nie posiadają one enzymówkończących jej biosyntezę. Dlatego też suplementacja witaminy C jest niezwykle ważna.
Witamina C
To silny i naturalny antyoksydant. Pomaga ochraniać komórki przed stresem oksydacyjnym i uczestniczy w produkcji kolagenu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania skóry, naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, zębów i dziąseł.
Witamina C wspomaga regenerację zredukowanej formy witaminy E, oraz zwiększa przyswajanie żelaza. Przyczynia się do utrzymania prawidłowej przemiany materii na poziomie komórkowym, a także wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Zapewnia utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych oraz zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia. Polecana szczególnie w okresie zwiększonej liczby infekcji dróg oddechowych.
Właściwości lecznicze witaminy C:
zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego (miażdżycy, wysokiemu ciśnieniu krwi, hipercholesterolemii itp.
wzmacnia układ odpornościowy.
daje fundamentalną ochronę organizmu przed działaniem wolnych rodników (obecnych w dymi tytoniowym, zanieczyszczonym powietrzu i żywności).
chroni przed zwyrodnieniowymi chorobami oczu, takimi jak katarakta, zwyrodnienie plamki żółtej, retinopatia cukrzycowa.
ma działanie przeciwalergiczne.
wspiera odporność jelitową oraz prawidłową funkcję wątroby, pozwala uniknąć wrzodów układu trawiennego.
zapewnia odpowiednie wchłanianie żelaza oraz kwasu foliowego, co jest niezbędne do właściwego wytwarzania czerwonych krwinek.
powoduje wzmożoną syntezę kolagenu, głównego białka tkanki łącznej organizmu (skóra, chrząstka stawowa, naczynia krwionośne, dziąsła).
powoduje neutralizację nitrozamin, potencjalnie rakotwórczych substancji, które znajdują się w wielu produktach żywnościowych (między innymi w grilowanych).
daje ochronę zdrowych komórek przy chemio- i radioterapii, wspiera działanie chemioterapii oraz zmniejsza jej toksyczność.
chroni przed rozwojem chorób nowotworowych
Ten produkt jest odpowiedni dla wegetarian, nie zawiera cząstek owoców cytrusowych, kukurydzy, ryżu, glutenu i drożdży. Produkt ten zawiera fosfatydylocholinę pochodzącą z lecytyny sojowej wolnej od GMO.