Kurkumina jest przeciwutleniaczem polifenolowym obecnym w kłączach kurkumy, gdzie stanowi 3-10% jego suchej masy. Z uwagi na tak małą zawartość kurkuminy w samej kurkumie stosuje się suplement diety zawierający wysokie stężenie tego składnika.
Hamuje zmiany, które prowadzą do transformacji zdrowych komórek w komórki nowotworowe, a także uniemożliwia namnażanie się komórek rakowych i rozprzestrzenienie się ich w organizmie (przerzuty).
Z uwagi na swoje bardzo silne właściwości przeciwzapalne, kurkumina wpływa na szerokie spektrum chorób – m.in. choroby układu sercowo-naczyniowego oraz wiele zmian zwyrodnieniowych. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem (antyoksydantem), który neutralizuje wolne rodniki, które w specyficznej reakcji łańcuchowej (tzw. stres oksydacyjny) mogą uszkadzać komórki , prowadząc w ten sposób do rozwoju stanów zapalnych i wielu chorób przewlekłych.
Kurkumina wykazuje także obiecujące właściwości wspomagając organizm w wielu chorobach cywilizacyjnych takich, jak np. cukrzyca, otyłość, choroby nerek i wątroby, choroby oczu, choroby układu oddechowego, alergie, choroby trzustki, oraz chorób autoimmunologicznych, jak np. reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), toczeń układowy rumieniowaty (SLE).
Właciewości lecznicze kurkuminy:
przeciwzapalnych,
antyoksydacyjnych,
przeciwwirusowych,
przeciwbakteryjnych,
przeciwgrzybicznych,
przeciwnowotworowych.