NADRZĘDNYM PRZECIWUTLENIACZEM W LUDZKIM ORGANIZMIE JEST GLUTATION.
To organiczny związek chemiczny - tripeptyd - zbudowany z trzech aminokwasowów: kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Glutation jest białkiem występującym we wszystkich organizmach roślinnych i zwierzęcych.
Glutation jest naturalnym i najskuteczniejszym antyutleniaczem, który zapewnia naszemu organizmowi zdolność do neutralizowania wolnych rodników oraz substancji toksycznych (neutralizuje aż 60% pestycydów trafiających do naszego organizmu).
Udowodniono, że glutation działa detoksykacyjne. Jest obecny w wątrobie, gdzie przyłącza się do substancji toksycznych, unieszkodliwiając te toksyny i przyczyniając się jednocześnie do regeneracji wątroby. Pozbawione glutationu komórki byłyby nieustannie niszczone i utleniane (stres oksydacyjny). Organizm straciłby swoją naturalną odporność, komórki nowotworowe przyspieszyłyby swój wzrost, a wątroba doznała poważnych uszkodzeń.
Właściwości glutationu:
- Wzmacnia układ odpornościowy
- Tworzy naturalną barierę ochronną organizmu przed zanieczyszczeniami środowiska
- Odtruwa organizm na poziomie komórkowym
- Zwiększa witalność
- Poprawia kondycję fizyczną
- Spowalnia procesy starzenia się organizmu
- Wspomaga organizm w trakcie radio- i chemioterapii
Wysoki poziom glutationu warunkuje odpowiednią reakcję organizmu wobec mikroorganizmów chorobotwórczych, nie dopuszczając do rozwoju infekcji bądź też skracając czas ich trwania. Jest elementem pierwszej linii obrony układu immunologicznego, wspomagając znacząco nasz organizm w walce z wieloma chorobami i procesem starzenia się. Glutation odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu oraz rozmnażaniu się limfocytów, które zwalczają takie organizmy, jak bakterie, wirusy i pasożyty.
Wyniki badań naukowych pokazują, że przy nieodpowiednim poziomie glutationu komórki wchodzą na drogę apaptozy nazwaną zaprogramowaną śmiercią komórkową.
Z powodu postępującego zanieczyszczenia środowiska i żywności, zapotrzebowanie na glutation znacznie wzrosło. Dlatego oferujey glutation w postaci najbardziej zbliżonej do naturalnej i najlepiej przyswajalnej - Liposomalny Glutation.