Układ odpornościowy jest wzmacniany przede wszystkim przez odżywanie i oddychanie. Szczególnie ważne jest utrzymanie wystarczającej ilości bakterii jelitowych, które są niezbędne do prawidłowego przyswajania składników pokarmowych. Właściwą florę bakteryjną możemy sobie zapewnić za pomocą probiotyków. Znajdziesz je m.in. kiszonej kapuście, zielonych warzywach bogatych w chlorofil, cykorii.
Przepis na łatwe kimchi
(składniki na duży słój)
5 łyżek soli morskiej
2 – 3 litry wody
1 kg kapusty pekińskiej
Składniki na pastę kimchi:
¾ szklanki wody
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka cukru
¼ cebuli
1 ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki papryki słodkiej
2 łyżki papryki ostrej
1 łyżeczka startego imbiru, opcjonalnie
¼ łyżeczki chili, opcjonalnie
¼ łyżeczki soli
Oraz:
¼ szklanki szczypiorku, pokrojonego w grube kawałki
½ marchewki, pocięta w cienkie paseczki
Przygotowanie:
Kapustę przekroić wzdłuż na cztery części, następnie każdą ćwiartkę pokroić na małe kawałki. Tak przygotowaną kapustę przełożyć do dużej miski, zalać wodą z solą, docisnąć talerzykiem obciążonym słoikiem i odstawić na 60 minut.
W międzyczasie zagotować wodę z mąką ryżową oraz cukrem i gotować przez 1 -2 minuty do czasu, aż zmieni się w gęsty, ryżowy kleik. Wtedy zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać lub rozetrzeć na pastę w blenderze. Następnie do przestudzonego kleiku dodać posiekaną cebulę, czosnek, sos sojowy, paprykę oraz sól i bardzo dokładnie wymieszać.
Kiedy pasta będzie wymieszana dodać posiekany szczypior oraz marchew i jeszcze raz krótko wymieszać.
Namoczoną kapustę odcedzić, bardzo dokładnie odcisnąć i przełożyć do dużej miski. Dodać pastę kimchi i przy pomocy dłoni w rękawiczkach dokładnie natrzeć kapustę pastą. Kiedy całość będzie wymieszana przełożyć do pojemnika, pojemnik zamknąć i zostawić na blacie na 2 – 5 dni, czyli do momentu, aż zrobi się lekko kwaśne. Potem przełożyć do lodówki i wykorzystywać wtedy, kiedy najdzie was ochota.
Podstawowa lista żywieniowa w dobie korona wirusa powinna obejmować źródła białka, takie jak: warzywa i owoce (ze względu na potrzebę zostania w domu, polecamy nawet te mrożone), a także pomidory i sosy, pełnoziarnisty chleb, ryż, komosa ryżowa, makaron pełnoziarnisty, zdrowe tłuszcze, takie jak: oliwa z oliwek, orzechy i masło orzechowe.
Zróżnicowana, dobrze skomponowana dieta sprzyja utrzymaniu dobrej odporności. Oto kilka rzeczy, które warto włączyć do jadłospisu w okresie zagrożenia koronawirusem.
Kasza jaglana - zawiera witaminy z grupy B, lecytynę, wapń, potas, żelazo, tryptofan (cenny aminokwas). Kleik z kaszy jaglanej wzmacnia organizm i pomaga w leczeniu przeziębienia.
Warzywa - dostarczają błonnika, którym odżywiają się bakterie probiotyczne.
Tłuste ryby - tłuszcze omega-3 znajdujące się w oleju lnianym i rybnym (tran) wzmacniają system odpornościowy, polepszając przepuszczalność błon komórkowych, a to sprzyja szybkiemu przemieszczaniu się przez nie wartościowych składników.
Miód - zabija bakterie, skraca czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych.
Orzechy i pestki - źródło magnezu, który bierze udział w reakcjach immunologicznych.
Warto też wiedzieć, co osłabia funkcjonowanie układu odpornościowego. Wymienia się m.in. nadmierne i długotrwałe spożywanie alkoholu, palenie tytoniu, przyjmowanie narkotyków, przewlekły deficyt snu, nieprawidłowe odżywianie się (niedożywienie, awitaminozę, ale również patologiczną otyłość).