Herbatki ziołowe, które warto wprowadzić do swojej diety
Pokrzywa – Pokrzywa to wspaniałe zioło! Oczyszcza krew, jest dobrym źródłem żelaza i krzemu. To właśnie krzem sprawia, że pokrzywa świetnie wpływa na wygląd włosów i skóry. Pokrzywa zawiera także wiele cennych witamin i makroelementów.
Melisa – Melisa polecana jest w stanach napięcia nerwowego, stresu i niepokoju. Dodatkowo ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Rumianek – Rumianek ma właściwości antyalergiczne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i bakteriobójcze, uspokajające, moczopędne, a także rozkurcza mięśnie gładkie jelit. Napar z rumianku możesz pić jeśli cierpisz na bezsenność, miewasz bóle brzucha lub problem z trawieniem.
Lipa –Napar z lipy jest nieoceniony podczas przeziębienia, grypy, anginy, a nawet przy zapaleniu oskrzeli. Lipa ma właściwości przeciwzapalnie, antyoksydacyjne i wymiata z organizmu wolne rodniki. Dzięki sporej zawartości witaminy PP wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Jak parzyć zioła?
Do niewielkiego garnka nalewamy około 1 litr wody. Wsypujemy ze 4 łyżki ziół (oczywiście wcześniej dobrze wymieszanych ze sobą). Czekamy chwilę aż wszystko się zagotuje i przykrywamy napar. Tak przygotowany napój musi się dobrze zaparzyć ok 1-2h.
Jak pić herbaty ziołowe?
Do kubka lub filiżanki nalewamy trochę przygotowanego naparu i resztę uzupełniamy zagotowaną wodą z czajnika. Jak pijecie domowy sok z malin to też nalewacie trochę soku do szklanki, a potem uzupełniacie wodą. Tu jest tak samo. Kiedy zioła trochę przestygną dodajemy pół łyżeczki miodu. Możecie użyć innego zdrowego słodzidła lub pić po prostu same ziółka.
Serdecznie Pozdrawiamy SklepmOd Natury