Wymagane

Pliki Wymagane do prawidłowego działania sklepu.

Preferencje

Pliki przechowujące informacje na temat użytkownika w celu personalizacji zawartości.

Statystyki

Pliki wykorzystywane do celów statystycznych.

Marketingowe

Pliki wykorzystywane do celów marketingowych.

Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

Jaki cukier ma wpływ na Twój organizm?

 Jaki cukier ma wpływ na Twój organizm?

Cukier rafinowany w postaci sacharozy, a cukier pochodzący z owoców i warzyw

Sam biały cukier to są puste kalorie. Natomiast owoc oprócz cukru zawiera witaminy, minerały, mnóstwo antyoksydantów i błonnik. Owoce mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, a błonnik spowalnia wchłanianie się cukrów i sprawia, że nasz organizm nie doznaje szoku z powodu dużej ilości cukru.

Jaki wpływ na Twój organizm ma nadmiar cukru?

  •          Po pierwsze nadmiar cukru jest przetwarzany w tkankę tłuszczową, co prowadzi do nadwagi lub do otyłości. To z kolei         jest przyczyną wielu, wielu innych chorób…
  •          Cukier karmi komórki rakowe, dzięki czemu przyspiesza ich wzrost i powoduje rozprzestrzenianie się raka
  •          Osłabia wzrok i cały system immunologiczny
  •          Sprawia, że nasz mózg i organizm szybciej się starzeje
  •          Uszkadza wątrobę
  •          Cukier wywołuje stan zapalny i jest pożywką dla złych bakterii w jelitach
  •          Cukier uzależnia

W tygodniku prestiżowego pisma „Nature” profesor Robert Lustig z University of California w San Francisco stwierdził że „Zagrożenie zdrowia wywołane nadmierną konsumpcją cukru jest tak wielkie, że usprawiedliwia to wprowadzenie regulacji podobnych do tych, na jakie zdecydowano się w przypadku alkoholu czy nikotyny”. Dodał również, że cukier działa na mózg w podobny sposób, co uzależniające substancje, nawet narkotyki.

Zmęczenie, brak energii, obniżenie nastroju, problemy ze skórą to tylko kilka objawów uzależnienia.

10 zamienników białego cukru

Jak zaspokoić apetyt na słodycze?

  • dietą roślinną: zboża, strączki, warzywa. Im dłużej są przeżuwane, tym stają się słodsze;
  • należy uważać na tak zwane „naturalne słodziki” – fruktoza czy brązowy cukier – są one w takim samym stopniu rafinowane jak biały cukier;
  • desery słodzić owocami, sokami owocowymi, syropem ryżowym, słodem, stewią, nierafinowanym cukrem;
  •  jeść słodkie warzywa na deser: buraki, marchewki, dynie, itd.;

Top 3 zamienniki cukru - Kwestia Zdrowia

Na rynku mamy wiele zamienników cukru białego:

1. Miód

Wysokoprzetworzony przez pszczoły, ma więcej kalorii niż biały cukier. Jednakże zawiera pewne minerały i enzymy, a więc nie zaburza równowagi mineralnej organizmu w takim stopniu jak cukier. Głównym składnikiem miodu są cukry – fruktoza i glukoza, które  są bardzo dobrze przyswajalne przez ludzki organizm. Miód zawiera również niewielkie ilości składników mineralnych – wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, potasu, fluoru, kobaltu i jodu. Żelazo z miodu jest przyswajalne w około 60% i wykorzystywane do produkcji hemoglobiny. Miód zawiera witaminy z grupy B, białka, garbniki, woski, olejki lotne, pyłki kwiatowe, enzymy i kwasy organiczne.

2. Syrop klonowy

Sok klonowy pobiera się z pnia klonu. Jest przezroczysty, o lekko żółtym zabarwieniu i mdłym, słodkawym smaku. Syrop otrzymuje się przez odparowanie nadmiaru wody. Syrop o gęstej konsystencji i jasnobrunatnym kolorze zawiera dużo cukru oraz sole mineralne, jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan. Zawiera również witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy. Warto podkreślić, że syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż biały cukier i miód.

3. Słody  (ryżowy, jęczmienny)

Pozyskiwane z ryżu i jęczmienia, zawierają głównie maltozę, która łatwo rozpada się w naszym organizmie na glukozę. Słody zbożowe poprawiają trawienie, uwalniają od zastojów pokarmowych, wzmacniają żołądek. Słód pełnoryżowy wytwarza się podczas długiego procesu, opartego na naturalnej aktywności enzymów. Pełne ziarna ryżu są stopniowo rozdrabniane, po czym tworzy się z nich gęsty, słodki płyn, który w trakcie przetwarzania miesza się z odrobiną słodu jęczmiennego.

4. Syrop z agawy

Syrop z agawy jest środkiem słodzącym produkowanym w Meksyku, głównie z kaktusa z rodzaju Agave tequilana oraz Agave salmiana. Charakteryzuje się smakiem porównywalnym do rozrzedzonego miodu lub lekkiego syropu klonowego. Zawarta w syropie z agawy fruktoza to cukier prosty, który jest przyswajany przez organizm dużo wolniej niż powszechnie stosowana sacharoza lub glukoza. 

5. Ksylitol (cukier brzozowy)

Jest to cukier pochodzenia naturalnego, pozyskiwany najczęściej z  brzozy. Jest równie słodki jak zwykły cukier, ale zawiera o 40% kalorii mniej. Jest on  lustrzanym odbiciem cukru. W czasie gdy cukier sieje spustoszenie w naszym organizmie, ksylitol goi organizm, wzmacnia układ immunologiczny, broni przed chronicznymi chorobami i ma właściwości opóźniające proces starzenia się. Ksylitol jest bardzo wskazany w profilaktyce osteoporozy, ponieważ zwiększa przyswajanie wapnia.

6. Syrop daktylowy

Posiada wszystkie wartości witaminowe zawarte w daktylach. Owoce daktylowca zawierają dużą ilość cukrów. Obok cukrów w syropie występują białka, tłuszcze, karoteny, witaminy z grupy B (ale bez witaminy B12), witamina E, wapń, żelazo i fosfor. Syrop daktylowy jest doskonały zarówno do słodzenia herbaty, do wyrobu domowych cukierków, jak i tradycyjnych ciast.

7. Stewia

Jest bardzo słodka (150-300 razy słodsza od cukru) i praktycznie bezkaloryczna. Do produkcji używa się liści świeżych, suszonych lub sproszkowanych. Najbardziej wartościowe są te zielone, zebrane tuż przed kwitnieniem rośliny. Zawiera witaminy z grupy B i wit.C oraz cenne minerały: magnez, chrom, wapń, potas, cynk, żelazo, selen, a także tłuszcze i białka. W medycynie naturalnej jest używana jako środek wzmacniający, moczopędny i bakteriobójczy.

8. Lukrecja

Głównym składnikiem produktów z lukrecją jest wyciąg z korzenia lukrecji. Należy ona do jednych z najstarszych roślin wykorzystywanych w ziołolecznictwie. Znana już była w starożytnym Egipcie, Rzymie, Grecji, Chinach. Obecnie jest bardzo popularną rośliną stosowaną w produktach spożywczych, przemyśle kosmetycznym i ziołolecznictwie. Ze względu na swoje właściwości, produkty z lukrecją zaleca się przy infekcjach gardła i dróg oddechowych oraz przy problemach żołądkowych. Lukrecja działa również moczopędnie, przeczyszczająco, przeciwzapalnie, podnosi ciśnienie krwi. Zawiera glicyryzynę, izoflawony, kumarynę, fitosterole, cukrowce i olejek eteryczny. Najlepsze efekty przyniesie stosowanie odwaru lub ekstraktu z korzenia, który można sporządzić samodzielnie w domu.

9. Suszone owoce

Rodzynki, daktyle, figi, morele, śliwki, krążki z jabłek – suszone owoce są naturalnie słodkie. Poza licznymi minerałami i witaminami zawierają również błonnik. Do wypieków zamiast cukru można dodawać suszone owoce.

10. Zdrowe słodycze: batoniki, lizaki, cukierki

 

 

 

Pozostaw komentarz