Jak przeżyć święta, trzymając dobra formę?
Pierogi, uszka, smażone rybki, ciasta, ciasteczka, pierniczki i kluseczki – nic dziwnego, że przy takich przysmakach większość z nas obawia się o wzrost wagi po Bożym Narodzeniu. Czasami trudno się oprzeć, a poza tym – jak tu sobie nie pozwolić raz do roku.
JAK NIE PRZYTYĆ I NIE OBJEŚĆ SIĘ W ŚWIĘTA?
- Zacznij dobrze dzień wigilijny oraz każdy kolejny. W niektórych domach tradycją jest post ścisły w dzień wigilijny, który kończy się wraz z rozpoczęciem kolacji. Niezależnie od tego, czy u ciebie też obowiązuje taka tradycja, czy też nie, dobrze jest zjeść porządne, zdrowe śniadanie. U niektórych osób sprawdzą się śniadania białkowo-tłuszczowe, które pomogą utrzymać sytość przez dłuższy czas.
- Codziennie rano po wstaniu i przed pójściem spać wypij szklankę ciepłej wody z cytryną i aloesem. Obudzi żołądek, wspomoże trawienie, może zapobiec wzdęciom brzucha.
- Nie zapominaj o wodzie i licz, ile pijesz. W całym tym nawale potraw pamiętamy, aby jeść, ale już niezbyt mamy zakodowane, żeby też pić – a jak już, to popijamy wszystko słodkimi kompotami i colą. Monitoruj też ile słodkich soków, napoi gazowanych, czy każdych innych płynów poza wodą pijesz.
- Jeśli masz możliwość – pij siemię lniane. Pomaga w trawieniu i jest niesamowitym ratunkiem, kiedy najesz się pierogów z kapustą i grzybami. Reguluje też pracę jelit, więc pomoże pozbyć się jedzenia drugi dzień . Będzie także ratunkiem przy bólach brzucha, przejedzeniu, wzdęciach.
- Nawet jeśli cały dzień jadłeś i jadłeś, nie poddawaj się i nie wpychaj jedzenia na siłę.
- Ćwicz. Nie mówię, żeby trenować w Wigilię, ale w Boże Narodzenie i kolejne świąteczne dni możesz spokojnie zrobić 10-minutowy trening – chociażby po to, żeby poprawić sobie samopoczucie. Jeśli nie, to idealny będzie spacer z rodziną
- Ugotuj coś zdrowego na wigilijny i bożonarodzeniowy stół. Niech to nawet będzie sałatka, ale niech ona tam stoi! Nie namawiam do zamieniania wszystkich potraw na ich zdrowsze odpowiedniki, ale niech na stole stoi przynajmniej jedna zdrowa rzecz w trakcie świąt, którą możesz spokojnie zjeść bez wyrzutów.
JAK RATOWAĆ SYTUACJĘ, JEŚLI SIĘ OBJADŁEŚ:
- Wypij siemię lniane i miętę. Przez resztę dnia pij też ciepłą wodę z cytryną. Od razu po jedzeniowym napadzie odpocznij, ale nie zasypiaj – w trakcie snu organizm przełącza wszystkie procesy w stan „oszczędny”, więc nie będziesz dobrze trawić.
- Jeśli dobrze się czujesz, spróbuj zrobić lekki trening. Pomoże wrócić do formy psychicznej i poprawić twój nastrój.
- Staraj się pić sporo wody.
Świąteczne triki:
Karp, łosoś oraz śledzie, które najczęściej goszczą na naszych stołach, naturalnie posiadają spore zapasy tłuszczu, toteż nie trzeba ich dodatkowo podlewać olejem. Wskazane byłoby ich przyrządzenie w folii, zamiast wrzucanie na rozgrzany na patelni olej.
Gdy technika przyrządzania potraw wymaga byśmy użyli patelni, sięgnijmy po teflonową. Zrezygnujmy zupełnie z tłuszczu, bądź zastosujmy niezbędne minimum.
Przyjmij za porcję 150 g dania oraz szklankę zupy.
Nadmierny apetyt poskromi ciemna zastawa stołowa. Jedzenie warto podawać, na mniejszych naczyniach, na które nie trzeba wiele nałożyć by wydały się pełne.
Pierogi lep z mąki pełnoziarnistej, zrezygnuj z ich podsmażania bezpośrednio przed podaniem. Dla urozmaicenia smaku, możesz je upiec, zamiast serwować z wody.
Majonez połącz z jogurtem naturalnym, w ten sposób zmniejszysz ilość kalorii w sałatkach.
Oszczędź masła w daniach z kapusty. Pomiń zasmażkę.
Nie musisz od razu żałować sobie słodkiej przekąski. Ciasta warto upiec na bazie mąki pełnoziarnistej, połowie wskazanego w przepisie cukru, miodu czy bakalii. Możesz również zwiększyć ilość białek, a zaoszczędzić żółtek.
Makowiec i pierniczki osyp mgiełką cukru pudru. Będą dużo lżejsze od smakołyków polanych grubą warstwą lukru czy polewy czekoladowej.
Nie kupuj gotowych wyrobów cukierniczych. Piekąc je samodzielnie masz pełną kontrolę nad ilością kalorii.
Kutia, tak samo jak kluski z makiem stanowi wizytówkę świąt bożonarodzeniowych. Nie znaczy to jednak, iż nie powinnaś ograniczyć w nich cukru, ani miodu. Podobnie jak w przypadku ciast, wystarczy połowa ilości sugerowanej w przepisach. Jogurt naturalny pozwoli zachować doskonały smak.
Naczynia żaroodporne oraz formy do ciast wyłóż papierem do pieczenia. Nie rozprowadzaj na ich powierzchni masła, ani margaryny.
Kompot z suszonych owoców przyrządź bez dodatku cukru. Laska wanilii, cynamon i goździki powinny złagodzić kwaskowość suszu. Z racji tego, iż kompot jest bogaty w błonnik usprawni trawienie. Prócz tego stanowi pyszny zamiennik alkoholu czy napojów gazowanych.
ody przed wieczerzą wypełni żołądek, dzięki czemu zjesz mniej.
Przepisy na wigilijne potrawy w wersji fit
Przepis na pierogi z migdałami, cynamonem i dynią
Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pierogów świątecznych. Aby je przyrządzić, potrzebować będziesz:
- 700 g mąki orkiszowej jasnej;
- 450 ml gorącej wody;
- 2 łyżek oliwy z oliwek;
- 2 jaj;
- ½ kg mrożonej dyni;
- 3 cm świeżego imbiru;
- 3 łyżeczek curry bez soli;
- 50 g płatków migdałowych;
- 1 łyżeczki cynamonu
Dynię ugotuj al dente w niewielkiej ilości wody, a następnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj curry, starty korzeń imbiru i płatki migdałów. Zmieszaj mąkę, wodę i 1 jajko i wyrabiaj przez ok. 15 minut. Następnie podziel ciasto na mniejsze partie i rozwałkuj. Przy pomocy szklanki wycinaj krążki, na których układaj farsz. Uformuj pierożki. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek do garnka z wodą i doprowadź do wrzenia. Na wodzie ułóż pierogi i gotuj przez ok. 15 minut, a następnie posyp cynamonem.
Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami
Uwielbiasz gołąbki, jednak boisz się, że zaszkodzą twojej sylwetce? Poznaj przepis na gołąbki w dietetycznej odsłonie. Do ich przyrządzenia będziesz potrzebować:
- 1 białą kapustę;
- 100 g suszonych grzybów;
- 1 cebulę;
- 2 szklanki prażonej kaszy gryczanej;
- 3 szklanki wody;
- 30 g masła;
- czarnego pieprzu.
Wypłucz i namocz w zimnej wodzie grzyby. Odstaw je na całą noc, a następnie ugotuj i pokrój w paski. Nie wylewaj wywaru. Gotuj kapustę w garnku, oddzielając wierzchnie, sparzone liście. Poszatkuj i zblanszuj cebulę. Wlej do garnka 3 szklanki wody, dodaj masło i całość zagotuj. Wrzuć opłukaną kaszę na wrzącą wodę i gotuj na małym ogniu dopóki kasza nie wchłonie wody. Dodaj cebulę i grzyby. Umieść garnek w piekarniku nagrzanym do 160°C i piecz przez 40 minut. Odstaw do ostudzenia i zawijaj w liście kapusty. Ułóż gołąbki w naczyniu żaroodpornym, a na koniec zalej wywarem z grzybów. Piecz przez 60 minut w temperaturze 160°C.
Przepis na karpia z pistacjami i pomarańczowymi buraczkami
a świątecznym stole nie powinno zabraknąć karpia. W tym roku jednak możesz przygotować go w zupełnie nowy sposób. W tym celu potrzebować będziesz:
- 700 g karpia;
- świeżo zmielony pieprz;
- 7 łyżek drobno posiekanych pistacji;
- 7 łyżek bułki tartej z chleba orkiszowego;
- 2 drobno posiekane cebulki szalotki;
- ½ łyżeczki startej skórki cytryny;
- ½ łyżeczki startej skórki pomarańczy;
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki;
- 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku;
- 8 łyżek oliwy z oliwek;
- 3 buraki;
- ½ szklanki soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy;
- ½ szklanki rodzynek;
- ½ łyżeczki cynamonu.
Pistacje upraż na patelni, a następnie wymieszaj z bułką tartą, szalotką, czosnkiem, natką, skórką cytryny, 6 łyżkami oliwy i pieprzem. Karpia podziel na dzwony i opłucz zimną wodą. Ułóż rybę na blaszce, a następnie pokryj farszem z pistacji. Umieść na 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Umyj buraki i każdy zawiń w folię aluminiową. Ułóż je na blaszce i wstaw na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zalej wrzątkiem rodzynki i namaczaj przez 20 minut. Obierz buraki ze skórki i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj skórkę i sok z pomarańczy, a następnie zmieszaj z odsączonymi rodzynkami. Do smaku dodaj cynamon i pieprz. Wymieszaj składniki i podgrzej.