1. ZASADA 3xP – PLANUJ, PRZELICZAJ I PRZYRZĄDZAJ Z GŁOWĄ
Nie kupuj zbyt wiele. Planuj mądrze, a zwróci Ci się z nawiązką. Zaplanuj czas na rozsądną listę zakupów. Usiądź z kartką i długopisem i zaplanuj tygodniowe menu. Możesz przygotować arkusz w komputerze w formie listy zakupowej. Kontroluj na bieżąco stan spiżarni. Nie kupuj na zapas. Dzięki zaplanowanemu jadłospisowi będziesz wraz z rodziną jadła urozmaicone posiłki, a przede wszystkim dopasujesz ilość produktów do tygodniowego spożycia.
2. SPRYTNE PRZECHOWYWANIE TO NIEMARNOWANIE
Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przechowywanie żywności. Każdy produkt powinien być oddzielnie zapakowany w odpowiedni sposób. Zwróć uwagę na temperaturę, miejsce oraz sposób przechowywania, a znacznie wydłużysz przydatność produktu do spożycia.
3. ZACZNIJ OD LODÓWKI!
W lodówce Niemarnującej Pani Domu wszystko ma swoje miejsce
- na górnej półce – gotowe produkty i zupy
- środkowa półka – produkty, które szybką się psują i mają krótką datę przydatności np. nabiał, sałatki
- dolna półka – te, które potrzebują najniższej temperatury np. mięso, ryby
- półki na drzwiach – mleko, soki w kartonie, musztarda, gdyż potrzebują nieco wyższej temperatury
- zamrażarka – produkty, które wymagają mrożenia
4. POJEMNIKI DO PRZECHOWYWANIA
- Trzymaj oddzielnie mięso surowe i pieczone
- Wędliny i sery przechowuj w szklanych lub plastikowych pojemnikach
- Ryby powinny być przechowywane w szczelnych pojemnikach, możesz skropić je sokiem z cytryny
- Gotowe potrawy trzymaj w szczelnie zamkniętych pojemnikach np. słoikach
- Warzywa i owoce przechowuj w otwartych pojemnikach lub w ręczniku papierowym
5. SUCHE PRODUKTY TRZYMAJ W SZAFKACH
- Mąki, kasze, płatki przechowuj w oddzielnych pojemnikach w suchym i ciemnym miejscu. Przeźroczyste opakowania pozwolą z łatwością ocenić pozostałą w nich ilość produktu oraz ich zawartość
- Chleb trzymaj w przewiewnym zamknięciu
- Kawę i herbatę przechowuj w puszkach lub szklanych pojemnikach, szczelnie zamkniętych
- Przyprawy najlepiej przechować w słoikach, w ciemnym, suchym miejscu
6. NIE WYRZUCAJ!
Zanim wyrzucisz – pomyśl. Przygotuj obiad do pracy na następny dzień, pomyśl jakie danie możesz zrobić z reszty, zamroź. Bardzo dojrzałe banany możesz wykorzystać do koktajlu, lub ciasta, a natkę pietruszki do pesto.