Składniki:
- 120 g kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 500 ml ulubionego mleka roślinnego
- ziarenka z 1 laski wanilii
- szczypta soli himalajskiej
Sos:
- sok z 3 pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki miechunki Purella
Przygotowanie
Kaszę przepłucz na sicie, zalej wodą i pozostaw do namoczenia na noc.
Rano odlej wodę a kaszę umieść w rondelku, dodaj mleko, sól i ziarna wanilii. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Mieszaj często sprawdzając czy kasza nie przywiera do dna rondelka.
Ugotowaną i ciepłą kaszę zmiksuj w blenderze kielichowym, następnie przełóż do niewielkich kokilek wyłożonych folią spożywczą. Schładzaj w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Sok pomarańczowy umieść w rondelku, podgrzewaj aż zredukuje się do gęstego syropu, wtedy dodaj miód i miechunkę.
Kokilki z panna cottą wymij z lodówki, odwróć do góry dnem i wyciągnij panna cottę, pozbądź się folii.
Panna cottę podawaj koniecznie z pysznym sosem (ciepłym lub zimnym).