Triphala jest ajurwedyjską mieszanką trzech owoców:
1. Amla (Indyjski agrest) – działa głównie na płuca, żołądek, wątrobę i serce. Amla jest bogatym źródłem antyoksydantów, flawonoidów, karotenów. Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C i ma jej 30 razy więcej niż cytrusy.
2. Haritaki (Harada) – ma sześć smaków, z przewagą gorzkiego, który związany jest z energią Vatta i żywiołem powietrza. Owoce są bogatym źródłem tanin, aminokwasów i fruktozy. Zawiera także kwas sukcynytowy i sitosterol. Badania wykazały jej działanie rozkurczowe, które skutkuje obniżeniem nadciśnienia tętniczego i redukuje bolesne skurcze jelit. Potwierdza to tradycyjne zastosowanie w schorzeniach serca i układu krążenia oraz chorobach spastycznych jelita grubego i cienkiego.
3. Bibhitaki (Beheda) – jest słodka, gorzka, cierpka, ściągająca i rozgrzewająca. Działa głównie na płuca, serce i wątrobę. Zawiera 35% olejów i 45% białek. Zawarty w niej olej linoleinowy jest głównym kwasem tłuszczowym związanym z podwyższeniem poziomu frakcji HDL („dobry” cholesterol), a obniżeniem frakcji LDL uważanej za czynnik ryzyka w powstawaniu choroby wieńcowej.
Działanie:
- likwiduje zaparcia, oczyszcza i tonizuje przewód pokarmowy,
- odtruwa organizm i polepsza wchłanianie substancji odżywczych,
- obniża podwyższone ciśnienie krwi,
- łagodzi pracę jelit w stanach zapalnych,
- skuteczna w zespole jelita drażliwego,
- uchyłkowatości jelita grubego i wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego,
- działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie,
- oczyszcza krew i usuwa toksyny z wątroby,
- pomaga w zwalczaniu nadwagi,
- pomaga w leczeniu tłuszczaków.
Masa netto: 60 kapsułek po 250 mg
Kraj pochodzenia: Indie