Herbal Monasterium Sok z morwy białej z witaminą C przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu glukozy i równowagi metabolizmu węglowodanów w organizmie. Wspomaga prawidłową produkcję insuliny. Sok wyciskany jest bezpośrednio z liści morwy białej. Nie zawiera cukru, substancji słodzących, konserwantów ani sztucznych barwników.
Morwa biała (Morus Alba) to roślina pochodząca z Azji. Jej nazwa często błędnie przypisywana jest do koloru owoców które wydaje, a w rzeczywistości pochodzi od białawego zabarwienia kory. Morwa biała znalazła zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, zielarskim, spożywczym oraz energetycznym. Liście, owoce, nasiona oraz kora morwy białej to cenne źródło związków bioaktywnych, przede wszystkim flawonoidów i alkaloidów. Ponadto roślina ta zawiera w sobie liczne mikro oraz makroelementy, nienasycone kwasy tłuszczowe , lipidy oraz białka.
- Wpływa na prawidłowy poziom cukru we krwi przyczyniając się do utrzymania równowagi metabolizmu węglowodanów w organizmie. Aktywność hipoglikemiczna liści morwy białej wynika z naturalnie występującego w nich związku DNJ, który reguluje wysokie stężenia glukozy we krwi. Związki aktywne zawarte w liściach morwy białej ograniczają aktywność enzymów biorących udział w metabolizmie cukrów. Dzięki czemu proces wchłaniania glukozy zostaje spowolniony co skutkuje ograniczeniem glikemii występującej po posiłku.
- Poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego oraz zmniejsza zmęczenie dzięki zawartości witaminy C.
- Wspomaga walkę z otyłością. Ekstrakt z liści morwy białej zapobiega przyrostom masy ciała i akumulacji tłuszczu, co może zmniejszyć problemy związane z nadwagą.
Badania naukowe dowodzą że, spożycie 1-dezoksynojirimycyny (DNJ) zawartej w liściach morwy, wpływa na utlenianie lipidów i zahamowanie akumulacji lipidów w wątrobie.
- Wykazuje silną aktywność przeciwutleniającą odgrywającą ważną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, które odpowiadają za powstawanie stresu oksydacyjnego.
Naturalny sok z morwy białej wprowadzony do codziennej diety korzystnie wpłynie na funkcjonowanie całego organizmu oraz będzie stanowić istotną rolę w profilaktyce oraz wspomaganiu leczenia chorób cywilizacyjnych.