MALINA to naturalna metoda wzmocnienia odporności. Doskonale pomaga w leczeniu przeróżnych przeziębień, infekcji, chorób bakteryjnych i wirusowych. Sok z malin ma działanie napotne, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i ściągająco. Jest także uważany za lekarstwo na biegunki, nieżyty jelit i żołądka. Medycyna ludowa poleca także maliny w leczeniu niedokrwistości. Zawierają one dużo żelaza i tym samym wzmacniają czerwone krwinki i stymulują organizm do ich produkcji. Maliny są bogatym źródłem ważnych dla naszego organizmu substancji odżywczych. Są wśród nich witaminy: C, E, A, PP, B1, B2, B6, kwas pantotenowy i biotyna. Makro i mikroelementy: wapń, potas, cynk, miedź, żelazo, magnez i mangan. Owoce mają dużą zawartość błonnika i pektyn, a także garbników, antocyjanów, puryn, lecytyny i fitosterolu. Maliny są również bogate w kwasy organiczne, m.in.: kwas jabłkowy oraz cytrynowy. Te wszystkie substancje obecne w malinach są ważnymi cegiełkami budującymi na co dzień nasze zdrowie, witalność i dobre samopoczucie.
Działanie prozdrowotne malin:
-są środkiem przeciwgorączkowym i napotnym, ponieważ kwas salicylowy w nich zawarty pobudza gruczoły potowe, a malinowe olejki eteryczne rozgrzewają;
-działają przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwbakteryjnie,
-działają uspokajająco,
-obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce i mają działanie przeciwmiażdżycowe dzięki minerałom w nich zawartym,
-żelazo i miedź mogą wspomóc leczenie anemii,
-potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, dlatego maliny zalecane są osobom mającym choroby nerek lub woreczka żółciowego,
-hamują rozwój bakterii jelitowych, zmniejszają biegunkę,
-są pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego, gdyż powodują rozkurcz mięśni gładkich,
-duża ilość witamin wpływa korzystnie na układ odpornościowy,
-polifenole, silne antyoksydanty, chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają starzenie się,
-zawarty w nich kwas elagowy jest silnym antyoksydantem, wzmacnia odporność organizmu i, według najnowszych badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe.