Wymagane

Pliki Wymagane do prawidłowego działania sklepu.

Preferencje

Pliki przechowujące informacje na temat użytkownika w celu personalizacji zawartości.

Statystyki

Pliki wykorzystywane do celów statystycznych.

Marketingowe

Pliki wykorzystywane do celów marketingowych.

Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

Grzybowa baba z kaszy pęczak

Grzybowa baba z kaszy pęczak
 
 
 
Składniki na formę babkową z kominkiem o średnicy około 24 cm:

300 g kaszy pęczak
25 g suszonych podgrzybków
2 cebule
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
duży ząbek czosnku, drobno posiekany
łyżeczka majeranku
spora szczypta gałki muszkatałowej
szczypta tymianku
olej roślinny
sól i pieprz

Przygotowanie:
  1. Grzyby zalać zimną wodą i zostawić na 2 godziny.
  2. Kaszę zalać litrem wody z łyżeczką soli, dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły i gotować w osolonej wodzie do miękkości, czyli przez około 45 – 60 minut.
  3. W międzyczasie siemie lniane zalać 5 łyżkami wrzącej wody i odstawić. Cebulę pokroić w pióra i smażyć na małym ogniu, aż będzie złota i bardzo miękka.
  4. Ugotowaną kasze z grzybami połączyć z cebulą, siemieniem i pozostałymi składnikami. Wszystko zmielić w maszynce do mielenia albo zmiksować bardzo dokładnie ręcznym blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę na babkę wysmarować dokładnie olejem roślinnym i wypełnić zmieloną kaszą. Piec przez około 45 minut, następnie chwilę wystudzić i wyjąć z formy. Dobra jest na ciepło oraz na zimno, z chrzanem, żurawiną, musztardą, sosem tatarskim albo czym tylko zechcecie.

Dekoracje stołu na Boże Narodzenie: jak ozdobić stół na święta?  [INSPIRACJE+WIDEO] - Beszamel.se.pl

Pozostaw komentarz