W medycynie niekonwencjonalnej graviolę stosuje się jako środek leczniczy na wiele dolegliwości. Znajduje ona zastosowanie między innymi w przypadku:
- biegunki,
- nadciśnienia,
- chorób wątroby,
- reumatyzmu,
- gorączki.
Poza tym, graviola wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz uspokajające. Na podstawie badań naukowych ustalono, że może ona obniżać poziom cukru we krwi, zapobiega wrzodom, a nawet zwalcza wirusy. Co do obniżania poziomu glukozy we krwi, najlepsze działanie wykazują ekstrakty pozyskane z liści rośliny, które dodatkowo chronią komórki wydzielające insulinę. Wyciąg z liści może dodatkowo zapobiegać powstawaniu choroby wrzodowej. Przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo działają przede wszystkim ekstrakty z owoców gravioli.
Graviola - jak stosować?
Owoce gravioli można jeść na surowo, chociaż nie są one łatwo dostępne w Polsce. Owoc wystarczy umyć, przekroić na pół i następnie wybierać jego miąższ za pomocą łyżeczki. Poza tym, można wycisnąć z niego sok, który warto osłodzić miodem. Owoce gravioli nadają się również do wytwarzania konfitur i dżemów. Można je również dodawać do ciast i deserów. W Polsce znacznie łatwiej niż owoc można kupić sok z gravioli, tabletki oraz proszek.
Wartość odżywcza gravioli
Owoc gravioli zawiera 66 kcal w 100 g. Miąższ tego owocu zawiera ponad 88 proc. wody. Wśród pozostałych składników należy wymienić: węglowodany (ich ilość zależna jest od stopnia dojrzałości owoców), białka, tłuszcze i błonnik pokarmowy. Zawartość tłuszczu nie jest duża, ale za to warto podkreślić jego cenny skład. Owoce gravioli są także bogatym źródłem witamin: witaminy C i witamin z grupy B (kwas pantotenowy, niacyna, ryboflawina, tiamina, kwas foliowy) oraz składników mineralnych (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk).
Wśród składników aktywnych warto zwrócić uwagę na te o działaniu przeciwutleniającym – związki fenolowe, karotenoidy i witaminy. W gravioli znaleźć można kwercetynę – substancję, która działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie.