Wymagane

Pliki Wymagane do prawidłowego działania sklepu.

Preferencje

Pliki przechowujące informacje na temat użytkownika w celu personalizacji zawartości.

Statystyki

Pliki wykorzystywane do celów statystycznych.

Marketingowe

Pliki wykorzystywane do celów marketingowych.

Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

Formeds Chrom 200 w proszku 48g

Producent: Formeds
Dostępność: Brak w magazynie
SKU: 5902768866322
Opis:
Chrom pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Wspomaga również utrzymanie prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych.
22,00 zł
45,83 zł za 100 g

Chrom jest jednym z pierwiastków niezbędnych do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. W organizmach żywych formą biologicznie czynną chromu są jony na +3 stopniu utlenienia. Występuje w kilku postaciach chemicznych jak pikolinian chromu lub polinikotynian chromu. Zalecane dzienne spożycie chromu wynosi 40 µg. Zapotrzebowanie na chrom rośnie przy dużym wysiłku fizycznym i diecie wysokocukrowej z powodu zwiększonego wydalania chromu z moczem. Najlepszym źródłem chromu w żywności są produkty zbożowe, drożdże browarnicze, jaja oraz niektóre gatunki sera.

Funkcje chromu:
Chrom jest składnikiem czynnika, który odpowiada za tolerancję glukozy (GTF). W badaniach wykazano, że suplementacja chromem prowadzi do obniżenia we krwi poziomu całkowitego cholesterolu, triglicerydów i nieestryfikowanych kwasów tłuszczowych, frakcji LDL-cholesterolu oraz podwyższenie stężenia frakcji HDL-cholesterolu. Chrom wpływa na metabolizm tłuszczów i glukozy. Ma wpływ na zwiększenie masy mięśniowej, reguluje także gospodarkę węglowodanową organizmu, więc suplementacja tym pierwiastkiem w połączeniu z wysiłkiem fizycznym pomaga w spalaniu nagromadzonych „zapasów” tłuszczu. W organizmie człowiek zatrzymuje tylko ok. 3% tego co pobiera. Chrom, jak większość minerałów, wchłaniany jest w jelitach. Gromadzony jest w nerkach, śledzionie i jądrach, zaś w mniejszych ilościach w sercu, płucach, trzustce i mózgu. W badaniach stwierdzono że glicyna, niektóre aminokwasy czy kwas asparaginowy i askorbinowy zwiększają przyswajalność chromu, natomiast niektóre składniki mineralne takie jak żelazo i cynk, czy cukry proste ograniczają ten proces. Organizm jest mniej wrażliwy na działanie insuliny przy niedoborach chromu, przez to trzustka wytwarza jej coraz więcej, aby utrzymać glukozę na właściwym poziomie. Trzustka w pewnym momencie nie nadąża ze wzmożonym wytwarzaniem insuliny, co prowadzi do cukrzycy typu II. Niedobór chromu może też prowadzić między innymi do pogorszenia metabolizmu aminokwasów oraz do choroby wieńcowej. O deficycie chromu może świadczyć m. in. ból głowy, drażliwość, nastroje depresyjne, niepokój, zmęczenie oraz apetyt na słodycze.

Chrom:
- bierze udział w prawidłowym metabolizmie makroskładników
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu glukozy we krwi
- jest składnikiem czynnika tolerancji glukozy

Wskazania do suplementacji chromu:
- wzmożony wysiłek fizyczny
- nietolerancja glukozy
- wysoki poziom cholesterolu
- wzmożony aptetyt
- nastroje depresyjne, drażliwość

Chrom jest jednym z pierwiastków niezbędnych do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. W organizmach żywych formą biologicznie czynną chromu są jony na +3 stopniu utlenienia. Występuje w kilku postaciach chemicznych jak pikolinian chromu lub polinikotynian chromu. Zalecane dzienne spożycie chromu wynosi 40 µg. Zapotrzebowanie na chrom rośnie przy dużym wysiłku fizycznym i diecie wysokocukrowej z powodu zwiększonego wydalania chromu z moczem. Najlepszym źródłem chromu w żywności są produkty zbożowe, drożdże browarnicze, jaja oraz niektóre gatunki sera.

Funkcje chromu:
Chrom jest składnikiem czynnika, który odpowiada za tolerancję glukozy (GTF). W badaniach wykazano, że suplementacja chromem prowadzi do obniżenia we krwi poziomu całkowitego cholesterolu, triglicerydów i nieestryfikowanych kwasów tłuszczowych, frakcji LDL-cholesterolu oraz podwyższenie stężenia frakcji HDL-cholesterolu. Chrom wpływa na metabolizm tłuszczów i glukozy. Ma wpływ na zwiększenie masy mięśniowej, reguluje także gospodarkę węglowodanową organizmu, więc suplementacja tym pierwiastkiem w połączeniu z wysiłkiem fizycznym pomaga w spalaniu nagromadzonych „zapasów” tłuszczu. W organizmie człowiek zatrzymuje tylko ok. 3% tego co pobiera. Chrom, jak większość minerałów, wchłaniany jest w jelitach. Gromadzony jest w nerkach, śledzionie i jądrach, zaś w mniejszych ilościach w sercu, płucach, trzustce i mózgu. W badaniach stwierdzono że glicyna, niektóre aminokwasy czy kwas asparaginowy i askorbinowy zwiększają przyswajalność chromu, natomiast niektóre składniki mineralne takie jak żelazo i cynk, czy cukry proste ograniczają ten proces. Organizm jest mniej wrażliwy na działanie insuliny przy niedoborach chromu, przez to trzustka wytwarza jej coraz więcej, aby utrzymać glukozę na właściwym poziomie. Trzustka w pewnym momencie nie nadąża ze wzmożonym wytwarzaniem insuliny, co prowadzi do cukrzycy typu II. Niedobór chromu może też prowadzić między innymi do pogorszenia metabolizmu aminokwasów oraz do choroby wieńcowej. O deficycie chromu może świadczyć m. in. ból głowy, drażliwość, nastroje depresyjne, niepokój, zmęczenie oraz apetyt na słodycze.

Chrom:
- bierze udział w prawidłowym metabolizmie makroskładników
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu glukozy we krwi
- jest składnikiem czynnika tolerancji glukozy

Wskazania do suplementacji chromu:
- wzmożony wysiłek fizyczny
- nietolerancja glukozy
- wysoki poziom cholesterolu
- wzmożony aptetyt
- nastroje depresyjne, drażliwość

Nazwa atrybutuWartość atrybutu
Składinulina (korzeń cykorii), chrom (pikolinian chromu)
Sposób użycia / dawkowanie1. Wsypać 1 porcję (1 płaska miarka) do suchego naczynia. 2. Dodać 200 ml wody lub innego napoju i wymieszać. Uwaga- należy zachować kolejność przygotowania, aby dokładnie rozpuścić proszek. Spożyć 1 raz dziennie w trakcie posiłku. Przed spożyciem energicznie wstrząsnąć pojemnik. (lub według zaleceń lekarza)
PostaćProszek
Miara - wartość48
Miara - rodzajg
Zawartość składników czynnychPikolinian chromu- 1 610 µg, w tym: chrom- 200 µg (500 %), Inulina- 800 mg
Sposób przechowywaniaW sposób niedostępny dla małych dzieci, W chłodnym i ciemnym miejscu, W warunkach pokojowych
PrzeciwwskazaniaNadwrażliwość lub uczulenie na składniki preparatu, Ciąża, Karmienie piersią
Uwagi i ostrzeżeniaNie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu. Osoby przyjmujące leki powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Nie używaj produktu jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do jego jakości i skontaktuj się ze sprzedawcą lub producentem.
Napisz własną recenzję produktu
*
*
Zły
Doskonały
Zamieszczone recenzje
witam
Dobry produkt, skuteczny w działaniu, wydajny, bez szkodliwych wypełniaczy i przystępnej cenie
Gość | 16.12.2020 08:31
Czy ta recenzja była pomocna? Tak Nr (0/0)
*
*
*
*