FLAWANOIDY – PROZDROWOTNA SIŁA ŻYJĄCA W OWOCACH I WARZYWACH
Flawonoidy to naturalne związki występujące w niektórych roślinach – głównie w owocach i warzywach. Naukowcy wyodrębnili już prawie 8 tys. związków flawinowych. Flawonoidy mają niezwykle pożyteczne działanie na ludzki organizm.
Gdzie występują flawonoidy?
Flawonoidy oczywiście znaleźć możemy w żywności. Ochoczo występują w produktach mających intensywną czerwoną lub fioletową barwę np. porzeczka, aronia, winogrona i czerwona papryka. Lecz nie tylko tam je znajdziemy. Występują m.in. w owocach (szczególnie w grapefruitach), warzywach (np. pomidorach, brokułach, sałacie), kaszy gryczanej, roślinach strączkowych (głównie soi), zielonej herbacie, czerwonym winie, piwie, młodym pieprzu, czekoladzie, kakao oraz oliwie z oliwek. Są także składnikami ziół wykorzystywanych w lecznictwie, jak np. rozmaryn. Tak więc, aby zachować zdrowie i młody wygląd jak najdłużej pamiętajmy o tym, by spożywać odpowiednią ilość owoców i warzyw bogatych we flawonoidy. Zalecaną opcją są co najmniej 3 posiłki dziennie zawierające porcję warzyw lub owoców. Zrezygnujmy również z używek, które przyśpieszają procesy starzenia, warto również unikać nadmiernego stresu oraz poświęcać co najmniej pół godziny na aktywność fizyczną. Lampka czerwonego wina również wpłynie pozytywnie dostarczając dawkę przeciwutleniaczy, a jednocześnie poprawi krążenie i nastrój.
Podstawowe funkcje flawonoidów
-przeciwutleniacze – flawonoidy są silnymi antyoksydantami,
-uczestniczą w fotosyntezie i oddychaniu roślin,
-jako naturalny barwnik roślin
-są odpowiedzialne za zapach oraz smak kwiatów i owoców roślin,
-redukują szkodliwe oddziaływanie promieni UV.
-zapobiegają utlenianiu witaminy C;
Wpływ flawonoidów na zdrowie
Flawonoidy działają pozytywnie na cały organizm (zarówno sferę fizyczną jak i psychiczną), ale ich główne działanie jest szczególnie związane z naczyniami krwionośnymi i układem krążenia. Do najbardziej znaczących należą właściwości antyoksydacyjne.
Związki flawonoidowe pełnią ważną rolę w prewencji schorzeń układu krążenia- wywierając pozytywny wpływ na naczynia krwionośne oraz działając ochronnie na układ krążenia np. obniżając poziom cholesterolu. Jedna z grup flawonoidów pozytywnie wpływa na wzrok - poprawia ostrość widzenia po zmroku, co jest szczególnie ważne dla kierowców, osób długo pracujących przed monitorem komputera oraz osób pracujących w złych warunkach oświetleniowych. Doskonałym przykładem będzie suplement diety - Flavon Max+, w którego skład między innymi wchodzi acerola i granat.
Ponadto flawonoidy wykazują działanie moczopędne, przeciwobrzękowe, detoksykujące oraz spowalniają procesy starzenia. Takimi flawonoidami są między innymi te zawarte we wszystkich roślinach zielonych, mowa tu o brokule, szpinaku czy spirulinie. Wszystkie te flawonoidy zawiera Flavon Green +. Flawonoidy działają także uspokajająco i przeciwlękowo na układ nerwowy.
Niektóre flawonoidy uzupełniają niedobory estrogenów pobudzając do zwiększonego wydzielania estrogenów lub zastępując ich niedobory fito estrogenami , co skutkuje łagodzeniem objawów menopauzy.
Związki flawonoidowe wzmacniają także odporność organizmu, także u dzieci (Flavon Kids).
Warto wiedzieć, że flawonoidy podtrzymują działanie adrenaliny, która działa stymulująco i mobilizująco na organizm. Dobrym przykładem jest ziarno kakaowca, które działa podobnie pobudzająco jak kawa. Ziarno kakaowce z kolei jest we Flavonie Joy. Właśnie dzięki temu czujemy się rześko i nie męczymy się zbyt szybko.
Wpływ flawonoidów na skórę
Zarówno dieta bogata w flawonoidy jak i stosowanie kosmetyków z ich zawartością ma bardzo pozytywny wpływ na zachowanie i utrzymanie młodego wyglądu skóry. Produkty zawierające związki flawonoidowe poprawiają nawilżenie skóry, wygładzają ją , zapobiegają powstawaniu zmarszczek, działają ściągająco i przeciwobrzękowo, a ponadto chronią przed szkodliwym działaniem promieniowania UV (zarówno UVA jak i UVB). Suplementacja flawonoidów opóźnia lub spowalnia procesy starzenia się skóry. Związki flawonoidowe wykorzystuje się głównie w kosmetykach przeciwzmarszczkowych oraz przeciwtrądzikowych.
Zapotrzebowanie na flawonoidy
Zaleca się spożywanie ok. 1-2 g flawonoidów dziennie, czyli mniej więcej 1,5 kg świeżych owoców i 2,1 kg świeżych warzyw. Niestety zdarza się to bardzo rzadko. Wyjściem z tej sytuacji jest suplementacja diety. Flawonoidy obecne w suplementach diety są doskonałym uzupełnieniem naszej diety w te aktywne biologicznie związki.
Zwiększone zapotrzebowanie obserwuje się w następujących przypadkach: stresujący tryb życia, częste opalanie się, palenie papierosów i przebywanie w zadymionych pomieszczenia, spożywanie dużej ilości alkoholu, zła dieta, osoby ze schorzeniami układu krążenia oraz z obniżoną odpornością.
BIBLIOGRAFIA:
http://www.akademiadietetyki.pl
Wzmacnianie serce naturalnie. Flawanoidy - naturalny lek nasercowy. Diamond Suzanne