Owoc maliny dzięki zawartym w swoim składzie cennym składnikom stosowany jest od dawna w medycynie ludowej i tradycyjnej jako środek korzystnie wpływający na ogólne funkcjonowanie organizmu
Owoce posiadają 24 mg wit. C w 100 g, 130 mg wit. A, 60 mg wit.P, 20 ug wit. B1, 70 ug wit. B2, 300 ug wit.PP, 1,21% pektynianu wapnia, 6,21% cukru, 2,02% kwasu jabłkowego oraz kwas cytrynowy, salicylowy, mrówkowy, sole mineralne (dużo żelaza, fosforu i miedzi), glikozydy antocyjanowe (także w liściach i pędach), np. cyjanidyna, beta-sterol, alkohole (izo-amylowy, fenyloetylowy).
Działanie:
Owoce działają wykrztuśnie, wzmacniająco, napotnie, przeciwgorączkowo, moczopędnie, oczyszczająco, przeciwmiażdżycowo.
Liście i pędy działają moczopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie, odkażająco, przeciwbiegunkowo i słabo żółciopędnie.
Wskazania: przeziębienie, gorączka, choroby zakaźne, zaburzenia trawienne, skąpomocz, biegunka, nieżyt żołądka i jelit.
Suszone maliny są doskonałym dodatkiem smakowym i aromatycznym przy parzeniu czarnej lub zielonej herbaty (kilka owoców na szklankę). Owoce można dodać do liści herbaty a następnie zalać gorącą wodą i zostawić pod przykryciem ok.10 min.
Suszone maliny mogą być także szybką, a zarazem zdrową przekąską w pracy czy w podróży. Są aromatycznym słodko-kwaśnym dodatkiem do płatków śniadaniowych, deserów, ciast i owsianek.