Kwiaty wrzosu zawierają wiele składników o pozytywnym działaniu na ludzki organizm. Są to między innymi garbniki, glikozyd, olejki eteryczne, kwasy organiczne, cukry, sole mineralne, krzemionka i potas.
Wrzos ma wiele leczniczych właściwości. Zwykle wykorzystuje się same suszone kwiaty, choć użyć w celach prozdrowotnych można całej rośliny. Działa dezynfekującą i hamuje rozwój niepożądanych bakterii w przewodzie pokarmowym i drogach moczowych, dlatego jest zalecany jako środek wspomagający przy zapaleniu pęcherza i kamicy nerkowej. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, wspomaga walkę z bólem reumatycznym oraz chroni skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Dodatkowo działa moczopędnie, rozkurczowo, przeciwzapalnie i delikatnie uspokajająco.
Wrzos jest stosowany w przypadku braku łaknienia, ponieważ zawiera kwasy organiczne, które pobudzają apetyt. Wpływa również na procesy trawienne, a dzięki zawartości gorzkich substancji zwiększa wydzielanie żółci oraz soków żołądkowych. Jest również stosowany w chorobach układu ruchu, np. przy leczeniu bólu stawów. Trzeba jednak być ostrożnym, bo preparaty czy napary z wrzosu spożywane w nadmiarze wykazują właściwości odurzające.