Zielony groszek – to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Jest jednym z nielicznej grupy strączków, których ziarna można spożywać na surowo. Wielu z nas pamięta wspaniały smak zielonych kulek wyjadanych prosto ze strączka na ogródku u babci, czy mamy. Ma słodki, kremowy smak, podobnie jak jego strączkowe łupiny, które również po obraniu z błonek chrupaliśmy za dzieciaka.
Makaron z zielonego groszku to ogromne źródło wielu witamin
i minerałów. Znajdziemy w nim m.in:
- Tiaminę (B1) – odpowiedzialną za utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego;
- Potas - wspomagający w prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz mięśni;
- Magnez – zmniejszający uczucie zmęczenia oraz pomagający w prawidłowej syntezie białka;
- Fosfor – pomagający w utrzymaniu zdrowych kości;
- Żelazo – wspierające prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Odpowiedni dla wegetarian i wegan.
Składniki: ekologiczna mąka z zielonego groszku, woda źródlana ze źródła Kapella w Górach Kaczawskich w Sudetach, naturalnie filtrowana przez skały wapienne, osadowe sprzed 300 milionów lat.
Dlaczego woda źródlana, a nie kranówka? Wszystko co znajduje się w wodzie pozostaje po wysuszeniu w makaronie.
Wartość odżywcza w 100g:
- Wartość energetyczna: 1388kJ/329kcal**
- Tłuszcz: 2,0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2g
- Węglowodany: 48,0g w tym cukry: 2,9g
- Błonnik: 16,0g
- Białko: 22,0g
- Sól: 0,0g
- Fosfor: 185mg (26% RWS)
- Tiamina (wit. B1): 0,27mg (25% RWS)
- Żelazo: 3,2mg (23% RWS)
- Magnez: 56,9mg (15% RWS)
Informacja o alergenach: produkt nie zawiera glutenu.