Kompleks probiotyczny obejmuje 10 najważniejszych szczepów bakterii.
Produkt jest dodatkowo wzbogacony beta-glukanem, pochodzącym z najlepszego źródła (boczniak ostrygowaty) oraz rzadkiej siary (kolostrum), która jest częścią mleka matki i produkowana jest tylko w pierwszych godzinach po urodzeniu. Probiosan Inovum zawiera siarę (kolostrum) krowy w bio-jakości.
Produkt przyczynia się do zachowania w równowadze mikrobioty jelitowej.
DZIAŁANIE:
Mikroflora jelitowa odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego naszego organizmu. Wpływa korzystnie na funkcje przewodu pokarmowego, układu sercowo‑naczyniowego i odporność, ale także na układ nerwowy czy utrzymanie zdrowych kości. Nasze jelita działają na cały organizm: począwszy od odporności, po piękny wygląd skóry czy paznokci.
Stosowanie probiotyków, np. Probiosan Inovum wspiera mokrobiom jelitowy.
Preparat jest szczególnie zalecany wspomagająco w antybiotykoterapii,
okresach wzmożonej podatności na infekcje
oraz dla dbających o prawidłową mikroflorę organizmu.
DAWKOWANIE:
Probiosan Inovum stosujemy 1 kapsułkę: 2 bądź 3 razy dziennie. Należy zrobić kurację trzy tygodniową, a potem siedem dni przerwy. W okresie ciąży czy karmienia piersią przyjmowanie należy skonsultować z lekarzem. Nie stosować u dzieci do 3 roku życia!
WŁAŚCIWOŚCI:
- kolostrum to wydzielina gruczołów mlecznych wytwarzana w ciągu 72 godzin po porodzie, której zadaniem jest ochrona immunologiczna w pierwszych dniach życia cielaka. Jest to bardzo wartościowa substancja. Badania wykazały, że zawiera wiele składników o działaniu immunologicznym oraz posiada wysokie walory odżywcze. W jej składzie znajdziemy m.in.: immunoglobuliny (przeciwciała chroniące przed czynnikami chorobotwórczymi), laktozę (która dostarcza energii i reguluje aktywność flory bakteryjnej jelit), kolostroninę (zmniejsza objawy alergii), lizozym (działanie bakteriobójcze), laktoferynę (działanie antywirusowe i hamujące wzrost komórek nowotworowych), minerały i witaminy.
- wyciąg z boczniaka ostrygowatego zdaniem naukowców boczniak zawiera substancje, które mogą wspierać procesy antyoksydacyjne. Kolejnym atutem jest wspieranie tradycyjnej kuracji obniżającej poziom cukru u osób, które zmagają się z cukrzycą. Boczniak ostrygowaty to również odpowiedni produkt dla wszystkich, którzy chcą wspomóc tradycyjną terapię w walce ze zbyt wysokim cholesterolem. Głównie z uwagi na fakt, że w ich składzie znajdziemy lowastatynę, która zalecana jest w diecie osób zmagających się ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu LDL. Grzyby te cechują się również zawartością witaminy C oraz beta-glukanu, w związku z czym mają zdolność do poprawy odporności organizmu.
- inulina jest naturalnym prebiotykiem - suplementowana regularnie pomaga odbudować florę bakteryjną jelit, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zakażeń układu pokarmowego oraz do wzrostu odporności organizmu, a dodatkowo do poprawy wchłaniania wapnia z przewodu pokarmowego.
- bakterie probiotyczne Bifidobacterium (bifidum, breve, longum) cechują istotne właściwości probiotyczne. Wytwarzane przez nie kwas mlekowy i octowy powodują obniżenie pH w świetle jelita, dzięki czemu rozwój bakterii patogennych zostaje zahamowany. Dodatkowo obecność tych bakterii poprawia przyswajalność niektórych pierwiastków (m.in. żelaza, cynku, wapnia, magnezu). Stosuje się je m.in. w zapobieganiu biegunce poantybiotykowej, w trakcie eradykacji H. pylori, a także w leczeniu zespołu jelita drażliwego, biegunki infekcyjnej czy zaparć czynnościowych.
- bakterie probiotyczne Lactobacillus (acidophilus, casei, plantarum, rhamnosus, delbruecki subsp. Bulgaricus) w przemyśle bakterie z rodzaju Lactobacillus wykorzystuje się w produkcji fermentowanych przetworów mlecznych, fermentacji warzyw (np. kiszona kapusta i ogórki), napojów, zakwasu do pieczywa oraz niektórych wyrobów mięsnych. Określone szczepy tych bakterii wykorzystuje się w celu produkcji probiotyków mających na celu m.in. przywrócenia właściwego stanu mikrobioty jelitowej zakłóconej w wyniku antybiotykoterapii.
Jak widać – bakterie probiotyczne posiadają mnóstwo cennych właściwości. Celem każdego z nas powinno być wspieranie mikrobiomu, jedzenie nieprzetworzonej żywności, wybieranie naturalnych jogurtów, kefirów i codzienne jedzenie ich! Nie zapominajmy o kiszonkach – ogórek kiszony na kanapkę, surówka z kiszonej kapusty do obiadu – tak mało, a może tak wiele zdziałać!
Nie bez powodu mówi się, że jelita to nasz ‘’drugi mózg’’ -à Choroby jelit wpływają na degenerację mózgu. Patologiczne zmiany w jelitach, w postaci aktywnych biologicznie cząsteczek, przenoszone są do mózgu poprzez nerw błędny. Gdy już toksyczne cząsteczki z jelit dotrą do mózgu, niszczą komórki nerwowe. W rezultacie tego osoba odczuwa pogorszenie pracy mózgu i obniżony nastrój.
Czy wiesz, że jelita są największym magazynem serotoniny w organizmie? Jelita są największym magazynem serotoniny w organizmie – przechowywane jest 95% tego hormonu! Substancja ta nie tylko jest niezbędna do wykonywania skurczów jelit, ale również odgrywa istotną rolę w funkcjach życiowych takich jak sen, apetyt, wrażliwość na ból, nastrój i ogólne samopoczucie.
(Być może Twój zły nastrój to wynik złego stanu mikrobioty jelitowej. Pomyśl o tym!)
POLECANE PRODUKTY:
Esencja probiotyczna Probiotics – to kompozycja 15 szczepów ProBiotycznych mikroorganizmów i ich metabolitów. Esencja ProBiotyczna daje pełną wymaganą przez organizm dzienną dawkę pożytecznych mikroorganizmów regulujących działanie mikroflory w organizmie człowieka i ograniczających aktywność chorobotwórczych mikroorganizmów. Wspomaga utrzymanie równowagi w mikroflorze ekosystemu przewodu pokarmowego, reguluje trawienie. Uwalnia składniki witalizujące organizm i dostarcza antyutleniacze "wymiatające" z organizmu wolne rodniki.
Probiotyka Probiotics – bardzo podobne działanie jak produktu powyżej. Przywraca naturalny, właściwie funkcjonujący układ mikrofory jelitowej, poprawia wartość odżywczą pokarmów. Co najważniejsze: zmniejsza częstotliwość zaburzeń żołądkowo-jelitowych takich jak biegunka, nudności, zaparcia itp. oraz zmniejsza nasilenie tych objawów.
Singularis Synbiotic + Żurawina + probiotyk - wskazany jest do stosowania przy biegunce z powodu ostrego lub przewlekłego zapalenia żołądka i jelit, złym trawieniu wraz z towarzyszącą biegunką oraz przy zaparciach. Doskonały również w przypadku infekcji dróg moczowych, zapalenia pochwy czy osłonowego stosowania przy antybiotykoterapii. Suplement diety pozwala zadbać o jelitową florę bakteryjną co przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz wsparcie dla systemu odpornościowego.
Hepatica Enzymy trawienne + probiotyk - zawiera enzymy trawienne i probiotyk, które odgrywają ważna rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Enzymy trawienne (amylazy, proteazy, lipazy, celulazy, laktazy) rozkładają skrobie, białka, tłuszcze, błonnik i cukier mleczny (laktozę). Bez enzymów trawiennych organizm byłby źle odżywiony, ponieważ nie mógłby przyswajać wielu składników pokarmowych. Jeśli czujesz, ciężkość po każdym posiłku, nudności, spadek energii, może świadczyć to o niedostatecznej produkcji enzymów.