Składniki na 1 blachę granoli:
- płatki owsiane 2 szklanki (po 250 ml)
- mieszanka orzechów i pestek 2 szklanki (po 250 ml)
- olej (u mnie rzepakowy) 2 łyżki
- syrop klonowy/z agawy/melasa 3 łyżki
- cynamon 1 łyżeczka
- sól 1/4 łyżeczki
Prosty przepis na domową granolę idealną jako dodatek do roślinnego jogurtu lub mleka.
Zabieramy ją w słoiczku do pracy na drugie śniadanie, a dzieci wyjadają samą.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszam.
- Przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piekę około 25 minut w 180 stopni. W międzyczasie mieszamy granolę 2 razy.
- Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
- Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.
- Podajemy z roślinnym mlekiem lub jogurtem i świeżymi owocami.