Dlaczego warto pić domowy zakwas z buraków?
- domowy zakwas z buraków działa jak naturalny energetyk – dodaje sił i energii, a także zwiększa wydolność organizmu
zakwas to naturalny probiotyk, który wzmacnia florę bakteryjną jelit
A 70% naszej odporności znajduje się w jelitach, dlatego tak ważne jest dostarczanie naszemu układowi pokarmowemu probiotyków. Te kultury bakteryjne przywracają równowagę mikroflory jelitowej i całego przewodu pokarmowego. ‚Przyczepiają się do śluzówki i chronią ją przed atakiem bakterii chorobotwórczych, a także działają na nie hamująco i zabójczo. - w zakwasie znajduje się sporo witaminy C
Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia, pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, dzięki czemu wzmacnia naczynia krwionośne, dziąsła, zęby, kości i skórę. Witamina C świetnie wspomaga przemianę materii i gojenie się ran. Ma działanie bakteriobójcze oraz uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Jest bardzo skutecznym utleniaczem i zapobiega starzeniu się organizmu. Hamuje przed powstawaniem sińców i tworzeniem się krwotoków oraz obniża ciśnienie krwi. Witamina C również doskonale chroni przed nowotworami i uczestniczy w produkcji hormonów zwalczających stres. - w zakwasie z buraka znajduje się kwas mlekowy, który wzmacnia odporność i oczyszcza organizm z toksyn
- zakwas reguluje metabolizm i wpływa pozytywnie na nasz wygląd
- zakwas zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów
Przepis na domowy zakwas z buraków nie jest bardzo skomplikowany i trudny.
Potrzebne składniki:
- 1 kg czerwonych buraków
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu ziarnistego
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli
- kilka ząbków czosnku (około 3/4 główki)
Przygotowanie:
- buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry
- wrzucamy do słoika lub naczynia z kamionki pokrojone buraki i między nimi umieszczamy liście laurowe, ziela angielskie i pokrojone na pół ząbki czosnku
- gotujemy wodę i dodajemy do niej sól, a następnie czekamy aż wystygnie
- OSTUDZONĄ wodą zalewamy buraki (wszystkie składniki muszą być zalane wodą – nic nie może wypływać)
- przykrywamy ściereczką lub pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5-7 dni
- gotowy zakwas przecedzamy i trzymamy w lodówce
UWAGA! W czasie kiszenia może powstać biała piana w wyniku fermentacji. To nie jest pleśń. Zbieramy białą pianę łyżką i czekamy aż zakwas będzie gotowy.