Magnez, jako składnik mineralny, jest niezbędnym związkiem, który musi być dostarczany do organizmu wraz z dietą, aby zapewnić jego prawidłowe funkcjonowanie. nie bez powodu nazywany jest pierwiastkiem życia. Uczestniczy w około 300 procesach biochemicznych zachodzących w organizmie i wpływa na pracę wielu układów: odpornościowego, nerwowego, mięśniowego oraz krwionośnego. Wśród najważniejszych funkcji, jakie magnez pełni w naszym organizmie, wymienia się:
- katalizuje wiele reakcji przemiany węglowodanowej, białkowej i tłuszczowej,
- jest niezbędny dla właściwej mineralizacji kości,
- bierze udział w przewodnictwie nerwowym i kurczliwości mięśni,
- odgrywa istotną rolę w większości reakcji hormonalnych,
- jest regulatorem stężenia glukozy we krwi,
- odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego. Pierwiastek ten uczestniczy w regulacji ciśnienia tętniczego. Istnieją obserwacje sugerujące, że magnez może zapobiegać rozwojowi zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Wyniki badań naukowych sugerują, że spożywanie diety bogatej w magnez powoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu oraz zachorowania na cukrzycę typu 2.
Ile przyjmować magnezu?
niemowlęta do 5. miesiąca – 30 mg,
dzieci 5-12 miesiąc życia – 70 mg,
dzieci od 1. do 3. roku życia – 80 mg,
dzieci od 4. do 9. roku życia – 130 mg,
dzieci od 10. do 12. roku życia – 240 mg,
nastoletni chłopcy od 13. do 18. roku życia – 410 mg,
nastoletnie dziewczęta od 13. do 18 roku życia – 360 mg,
mężczyźni od 19. do 30. roku życia – 400 mg,
mężczyźni powyżej 31. roku życia – 420 mg,
kobiety od 19. do 30. roku życia – 310 mg,
kobiety powyżej 31. roku życia – 320 mg,
kobiety w ciąży i okresie laktacji – 360 mg.
Jakie są objawy niedoboru magnezu?
– bezsenność,
– permanentne zmęczenie,
– gorsza koncentracja,
– podwyższona nerwowość,
– ogólne przemęczenie i osłabienie,
– drganie powiek i policzków oraz rąk
– kołatanie serca i podwyższone tętno;
– skurcze łydek, stóp,
– zawroty i bóle głowy,
– wypadanie włosów i ich słabsza kondycja,
– łamliwość paznokci.
Magnez w pożywieniu
Czy grozi Ci niedobór magnezu?
Na niedobór magnezu narażeni są szczególnie:
- osoby, które na co dzień wykonują ciężką pracę fizyczną,
- studenci/uczniowie oraz wszystkie osoby, które pracują umysłowo,
- osoby, które poddane są stresom,
- kobiety w ciąży,
- kobiety w okresie przekwitania,
- osoby, które stosują diety odchudzające (restrykcyjne).
Oto główne czynniki, przez które możemy mówić o niedoborze magnezu:
- mniejsze niż zwykle wchłanianie magnezu, powodowane m.in. przez małe stężenie potasu w surowicy lub przewlekłe biegunki;
- wydalanie zbyt dużej ilości magnezu z moczem, powiązane np. z zażywaniem leków moczopędnych, nadużywaniem alkoholu lub nadmiernego spożycia kawy "wypłukującej" magnez z organizmu;
- zbyt małe przyjmowanie magnezu;
- stosowanie antykoncepcji hormonalnej;
- zła dieta;
- wzmożona aktywność seksualna;
Suplementacja magnezem
Warto sięgać po cytrynian magnezu. Ważne, by w suplemencie,, oprócz magnezu znalazł swoje miejsce też wapń który zwiększa jego przyswajalność (CaliVita Calcium Magnesium). Koniecznie w suplemencie powinna się także znaleźć witamina B6 (Singularis bądź For Meds) oraz potas.
Alternatywą dla suplementacji mogą być także kąpiele magnezow w soli siarczanowo-magnezowej albo smarowanie się się olejem magnezowym.