Owoce borówki czernicy są cenionym antyoksydantem. Wpływają korzystnie na zdrowie oczu, w tym na stabilizację kolagenu w oku, stan naczyń krwionośnych i żył. Obniżają także poziom cukru we krwi, poprawiają trawienie, regulują metabolizm oraz chronią śluzówkę żołądka.
Owoce głogu są powszechnie stosowanym składnikiem ziołowo-owocowych herbatek. Wykazują pozytywny wpływ na serce i układ krążenia, pomagają się zrelaksować oraz wspierają zdrowy, regenerujący sen. Działają także korzystnie na układ pokarmowy i usprawniają trawienie.
Owoce jarzębiny mają silne działanie antyoksydacyjne. Działają przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo, a także ściągająco, żółciopędnie i moczopędnie. Regulują metabolizm, usprawniają krążenie, wywierają ogólne działanie wzmacniające i zapobiegają awitaminozie.
Owoc dzikiej róży zawiera znaczne ilości witamin i kwasów organicznych oraz soli mineralnych. Jak podaje literatura zielarska owoc dzikiej róży może być stosowany w chorobach zakaźnych i przeziębieniowych w okresie rekonwalescencji oraz przy biegunce, chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy.