Napary i wyciągi z jagód mają silne właściwości przeciwbiegunkowe (surowe powodują rozwolnienia), bakteriobójcze stosowane są nawet w zatruciach pokarmowych (niszczą gronkowce i paciorkowce), zapobiegają nadmiernemu odwodnieniu organizmu, działają przeciwzapalnie na błony śluzowe jelit, przeciwkrwotocznie, hamują drobne krwawienia z włosowatych naczyń krwionośnych, łagodzą bóle brzucha i znoszą uczucie nudności.
Wyciągi z owoców działają rozszerzająco na naczynia wieńcowe, korzystnie regulują czynności układu krążenia, działają uszczelniająco na ściany naczyń włosowatych, działają ochronnie na naczynia krwionośne, przyspieszają gojenie się ran i likwidację zmian zapalnych przewodu pokarmowego. Działają przeciwobrzękowo, hamują utlenianie witaminy C w organizmie. Owoce, napary z nich oraz soki działają łagodnie zapierająco, zwłaszcza u dzieci i osób starszych.
Wyciągi z owoców są używane do płukania w zapaleniach jamy ustnej.