Wymagane

Pliki Wymagane do prawidłowego działania sklepu.

Preferencje

Pliki przechowujące informacje na temat użytkownika w celu personalizacji zawartości.

Statystyki

Pliki wykorzystywane do celów statystycznych.

Marketingowe

Pliki wykorzystywane do celów marketingowych.

Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

Dary Natury Olej z nasion czarnuszki 0,1l

Producent: Dary Natury

Niestety ten produkt nie jest dłużej dostępny.

Dostępność: Brak w magazynie
SKU: 5902581616029
Opis:
Według literatury zielarskiej olej z czarnuszki ma bardzo szerokie spektrum działania. Stosuję się go zewnętrznie przy chorobach skóry w tym zakażeniach grzybowych i bakteryjnych, alergicznych itp. Stosowany wewnętrznie ma bardzo pozytywny wpływ na układ pokarmowy, układ moczowy i oddechowy. Reguluje gospodarkę hormonalną, wspomaga odporność. Olej można dodawać do sałatek i surówek, należy jednak pamiętać, że olej ma zdecydowany zapach i smak.
24,00 zł
Składniki: olej z nasion czarnuszki 100%
 
Opakowanie: 100ml

Inne nazwy: czarnuszka ogrodowa, czarnucha, czarny kmin, panna w zieleni, kąkolnica, czarna kolendra

Roślina jednoroczna pochodząca z Azji. U nas często uprawiana w ogródkach przydomowych.

W starożytności używano czarnuszki  jako panaceum. W niektórych krajach uważano ją za roślinę magiczną, przypisywano jej moc chroniącą przed czarami. W lecznictwie ludowym nasiona czarnuszki były stosowane jako środek moczopędny, żółciopędny, wiatropędny, poprawiający trawienie, przeciwdziałający nadmiernej fermentacji jelitowej, mlekopędny, regulujący krwawienia miesięczne i czerwiogubny. W dawnej Polsce była używana przez biedną ludność jako przyprawa zastępująca zbyt drogie dla ludzi przyprawy wschodnie.

Obecnie nasiona czarnuszki mają podobne zastosowanie. Wewnętrznie stosuje się je również w przypadku nieżytu oskrzeli, w chorobach wątroby, przy kamicy żółciowej, skąpomoczu. Zewnętrznie napary używane są przy trądziku, atopowym zapaleniu skóry i grzybicach skóry. Sztuka kulinarna: czarne nasiona służą jako dodatek do pieczywa, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina oraz w niewielkim zakresie do produkcji olejku eterycznego używanego w cukiernictwie. Mielone nasiona czarnuszki stanowią dobrą namiastkę pieprzu, gdyż u osób wrażliwych nie podrażniają błony śluzowej żołądka.

Czarnuszka uprawiana jest jako roślina ozdobna na rabatach, a także na kwiat cięty do wiązanek, suchych bukietów itp. (dekoracyjne są również jej owoce). Olejku czarnuszki używa się do produkcji perfum i wódek gatunkowych.

W Indiach z nasion czarnuszki produkuje się olej jadalny.

Czarnuszka jest licznie odwiedzana przez pszczoły. Jej wydajność miodowa wynosi około 20 kg z 1 ha.

Składniki: olej z nasion czarnuszki 100%
 
Opakowanie: 100ml

Inne nazwy: czarnuszka ogrodowa, czarnucha, czarny kmin, panna w zieleni, kąkolnica, czarna kolendra

Roślina jednoroczna pochodząca z Azji. U nas często uprawiana w ogródkach przydomowych.

W starożytności używano czarnuszki  jako panaceum. W niektórych krajach uważano ją za roślinę magiczną, przypisywano jej moc chroniącą przed czarami. W lecznictwie ludowym nasiona czarnuszki były stosowane jako środek moczopędny, żółciopędny, wiatropędny, poprawiający trawienie, przeciwdziałający nadmiernej fermentacji jelitowej, mlekopędny, regulujący krwawienia miesięczne i czerwiogubny. W dawnej Polsce była używana przez biedną ludność jako przyprawa zastępująca zbyt drogie dla ludzi przyprawy wschodnie.

Obecnie nasiona czarnuszki mają podobne zastosowanie. Wewnętrznie stosuje się je również w przypadku nieżytu oskrzeli, w chorobach wątroby, przy kamicy żółciowej, skąpomoczu. Zewnętrznie napary używane są przy trądziku, atopowym zapaleniu skóry i grzybicach skóry. Sztuka kulinarna: czarne nasiona służą jako dodatek do pieczywa, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina oraz w niewielkim zakresie do produkcji olejku eterycznego używanego w cukiernictwie. Mielone nasiona czarnuszki stanowią dobrą namiastkę pieprzu, gdyż u osób wrażliwych nie podrażniają błony śluzowej żołądka.

Czarnuszka uprawiana jest jako roślina ozdobna na rabatach, a także na kwiat cięty do wiązanek, suchych bukietów itp. (dekoracyjne są również jej owoce). Olejku czarnuszki używa się do produkcji perfum i wódek gatunkowych.

W Indiach z nasion czarnuszki produkuje się olej jadalny.

Czarnuszka jest licznie odwiedzana przez pszczoły. Jej wydajność miodowa wynosi około 20 kg z 1 ha.

Napisz własną recenzję produktu
*
*
Zły
Doskonały
*
*
*
*