Czy wyrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies?
Pliki Wymagane do prawidłowego działania sklepu.
Pliki przechowujące informacje na temat użytkownika w celu personalizacji zawartości.
Pliki wykorzystywane do celów statystycznych.
Pliki wykorzystywane do celów marketingowych.
Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie
Dostawa od 14 zł
tel. +48 533 679 793
Kozieradka jest pomocna przy problemach z układem pokarmowym oraz zmianami skórnymi. Zmiękcza skórę przy czyrakach, cystach i tym podobnych dolegliwościach. Obniża poziom cukru we krwi przez zwolnienie opróżniania żołądka, co opóźnia wchłanianie węglowodanów i w konsekwencji transport glukozy. Zmniejsza ciśnienie krwi (między innymi przez obecność błonnika oraz 4-hydroksyizoleucyny). Łagodzi i zmniejsza również stany zapalne i infekcje. Ma właściwości wykrztuśne – pomaga przy chorobach zatok i płuc. Kozieradka jest dobrym źródłem selenu, żelaza, krzemu. Stymuluje wytwarzanie śluzów, dzięki czemu pomaga usuwać alergeny z układu oddechowego oraz toksyny z dróg moczowych. Kozieradka według niektórych podwyższa poziom testosteronu, uważana jest za naturalny afrodyzjak. Istnieje szereg innych, naturalnych afrodyzjaków, poznaj je wszystkie. Poza wpływem na samopoczucie i pewność siebie, może przyczyniać się do zwiększenia efektów w czasie treningów siłowych. Wyższy poziom testosteronu usprawnia spalanie tkanki tłuszczowej oraz przyspiesza budowanie mięśni. Posiada działanie żółciopędne, mlekopędne, moczopędne i rozkurczowe. Pobudza również wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego. Pomaga w regulacji wypróżniania, pobudza regenerację tkanek, aktywuje procesy wytwarzania krwinek czerwonych. Dzięki zawartości fosfolipidów, choliny i betainy oraz sitosterolu kozieradka działa lipotropowo i przeciwmiażdżycowo. Zastosowana zewnętrznie (okłady, płukanki) działa przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo, przeciwwysiękowo, przeciwświądowo, zmiękczająco, a także pobudzają regenerację tkanek.
Kozieradkę stosuje się jako przyprawę do cielęciny, baraniny, drobiu i ryby. Podnosi walory smakowe w mieszankach przyprawowych.