Kora dębu ma przede wszystkim właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, ściągające i odkażające. Stosuje się ją na zmienioną chorobowo skórę, ale też w przypadku problemów z układem pokarmowym.
Podstawowe składniki kory dębu to przede wszystkim garbniki (taniny), związki polifenolowe, ale też flawonoidy, żywice, sole mineralne. To właśnie dzięki nim wyciąg z kory dębu działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, ściągająco i odkażająco.
Kora dębu pomaga przede wszystkim w stanach zapalnych skóry i błon śluzowych (np. zapalenie jamy ustnej, zapalenie gardła), w przypadku jej drobnych uszkodzeń, odmrożenia czy lżejszych opażeń.
Wywar kory dębu stosuje się również zewnętrznie w leczeniu hemoroidów, czyli żylaków, znajdujących się w okolicach odbytu. Najlepsze rezultaty przynosi robienie kilkunastominutowych (10-15 min.) nasiadówek ze świeżo przygotowanego naparu o temperaturze ciała, czyli mniej więcej 36,6-37 stopni C. Taką samą nasiadówkę można wykonać w przypadku stanów zapalnych zewnętrznych narządów płciowych.
Wyciąg z kory dębu można też stosować wewnętrznie, przede wszystkim przy dolegliwościach z układem pokarmowym. Poleca się go w przypadku nieżytów żołądka i jelit oraz biegunek, bo zawarte w korze dębu składniki normalizują funkcjonowanie błon śluzowych przewodu pokarmowego.