Nic tak nie rozgrzewa w zimne dni, jak gorące kakao - zamiast cukrem, osłódź jego gorzki smak daktylami. Czekolada pomaga się skoncentrować i jest naturalnym poprawiaczem nastroju, który w szybki i smaczny sposób uwalnia endorfiny. Podkręć jej smak szczyptą papryczki chilli.
Składniki:
- 3-4 łyżki gorzkiego kakao
- szklanka mleka krowiego/laskowego
- 4-5 daktyli
- szczypta pieprzu cayenne
Przesyp kakao do szklanki i wymieszaj je z łyżką stołową wody. Do rondelka dodaj mleko i daktyle, zacznij gotować je na małym ogniu. Po 10 minutach dodaj kakao i pieprz cayenne, doprowadź napój do wrzenia, po czym zdejmij go z palnika i przelej do naczynia blendera, w którym zmiksujesz czekoladę razem z ugotowanymi w niej daktylami. Pod wpływem ciepła miękkie owoce dodadzą jej słodkiego smaku i kremowej konsystencji.