Co to takiego?
Spirulina to sproszkowane mikroskopijne algi słodkowodne. Obecnie jest hodowana komercyjnie i sprzedawana na rynku zdrowej żywności w formie tabletek i proszku. Nazywana jest też zielonym mięsem, ze względu na dużą zawartość pełnowartościowego białka. Zawiera go ok. 60%. Jest dobrym źródłem witamin: B1, B2, B6, B12, PP, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, biotyny, witamin E i C. Ponadto zawiera 10 razy więcej karotenów niż marchew – w tym niezbędny beta-karoten. Znajdziemy w niej duże ilości wapnia (nawet 300% więcej niż w mleku), żelaza, cynku czy selenu. Spirulina jest również źródłem bardzo aktywnych substancji takich jak zeaksantyna (wspomaga proces widzenia, silny antyoksydant), chlorofil (działa oczyszczająco i ochronie na cały organizm), czy inozytol (neutralizuje skutki stresu, odpręża).
Oprócz bardzo dobrej zawartości makroskładników spirulina posiada również witaminy oraz składniki mineralne, zawiera między innymi:
– witaminę C – 10,1 mg/100 g,
– witaminę B1 – 2,38 mg/100 g,
– witaminę B2 – 3,67 mg/100 g,
– witaminę B3 – 12,82 mg/100 g,
– witaminę B6 – 0,364 mg/100 g,
– kwas foliowy – 94 µg/100 g ,
– witaminę A – 570 IU/100 g,
– witaminę E – 5 mg/100 g,
– witaminę K – 25,5 µg/100 g,
– wapń – 120 mg/100 g,
– żelazo – 28,5 mg/100 g,
– magnez – 195 mg/100 g,
– fosfor – 118 mg/100 g,
– potas – 1363 mg/100 g,
– sód – 1048 mg/100 g,
– cynk – 2 mg/100 g.
W 100 g spiruliny znajduje się około:
– 290 kcal,
– 57,47 g białka,
– 7,72 g tłuszczu,
– 23,90 g węglowodanów,
– 3,60 g błonnika.
Jakie działanie przypisuje się spirulinie?
Obecnie popularność spiruliny rośnie i przypisuje się jej wiele właściwości leczniczych. Naukowcy przeprowadzili wiele badań, które potwierdzają jej profilaktyczne, a nawet lecznicze działanie w przypadku wielu chorób. Wśród jej właściwości można wyróżnić:
• obniżenie złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów
• obniżenie poziomu cukru we krwi
• wspomaganie odporności organizmu- dzięki zawartej w spirulinie fikocyjaninie (niebieski barwnik który znajduję się prawie wyłącznie w niebieskozielonych algach) oraz innych substancjach aktywnych i witaminach
• wspomaganie procesów trawienia i wydalania, poprzez stabilizowanie naturalnej flory przewodu pokarmowego
• oczyszczanie organizmu poprzez wspomaganie pracy wątroby i nerek
• działanie przeciwwirusowe- wyizolowany ostatnio ze spiruliny specyficzny polisacharyd, nazwany „spirulinowym wapniem” ma hamujące działanie na rozwój wirusów: HIV, grypy, świnki, odry, opryszczki i zwykłego przeziębienia.
• opóźnianie procesów starzenia, wspomaganie odchudzania, wspomaganie leczenia anemii i wiele wiele innych
Jakie są zalecane dawki spożywania spiruliny?
Suplementację spiruliną najlepiej rozpoczynać od małych dawek i stopniowo je zwiększać. Osobom rozpoczynającym suplementację oraz dzieciom zaleca się spożywanie 3–5 g/dobę. Następnie można zwiększyć dawkę do 6–10 g/dobę. Za dawkę terapeutyczną uznaje się 11–20 g/dobę. Osoby intensywnie pracujące oraz ćwiczące mogą spożywać nawet do 30 g spiruliny na dobę.
Jak stosować spirulinę?
Spirulinę można stosować jako suplement diety w postaci tabletek lub proszku. Jej zastosowanie jest bardzo szerokie, między innymi można dodawać ją do koktajli, soków, sałatek, owsianek, ciast, zup i wielu innych. Wystarczy dodać jedną lub dwie łyżeczki sproszkowanych alg do ulubionego dania, aby całkowicie zmienić jego wygląd, wartości odżywcze oraz smak. Spirulina doskonale sprawdza się również w produkcji ciast jako naturalny barwnik. Charakteryzuje się bowiem głęboko zieloną barwą, dzięki czemu ciasta zyskują zaskakujący wygląd.
Super koktajl ze spiruliną
2 banany
pół jabłka
sok z jednej dużej pomarańczy
1 liść jarmużu, drobno posiekany, można zamienić na łyżkę pietruszki
1 łyżeczka spiruliny
Wszystkie składniki zmiksować w naczyniu blendera, rozlać do dwóch szklanek i wypić od razu. Niech moc będzie z wami!
Maseczka na twarz ze spiruliną, jogurtem, miodem i sokiem z cytryny
Składniki
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki miodu prawdziwego
- 1/2 łyżeczki spiruliny w proszku
- kilka kropel soku z cytryny /można pominąć, jednak jeśli zależy Ci na likwidacji przebarwień lepiej żeby znalazł się on w maseczce/
Przygotowanie
- Jogurt wlej do miseczki, dodaj miód i dokładnie wymieszaj
- do mieszanki dodaj spirulinę i mieszaj aż dobrze się rozprowadzi
- na koniec dodaj kilka kropel soku z cytryny
- na oczyszczoną twarz nałóż maseczkę
- trzymaj ją na twarzy ok 15-20 minut
- dokładnie zmyj
- stosuj 1-2 razy w tygodniu