Wymagane

Pliki Wymagane do prawidłowego działania sklepu.

Preferencje

Pliki przechowujące informacje na temat użytkownika w celu personalizacji zawartości.

Statystyki

Pliki wykorzystywane do celów statystycznych.

Marketingowe

Pliki wykorzystywane do celów marketingowych.

Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

Czemu warto jeść ryby?

Czemu warto jeść ryby?

Ryby a długowieczność

Powiedzenie „zdrowy jak ryba” ma swoje podstawy. Ryby to naturalne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, białka i witamin! Są między innymi podstawą kuchni japońskiej, a szczególnie kuchni okinawskiej. To właśnie na tej japońskiej wyspie ludzie żyją najdłużej i najzdrowiej. Świadczyć może o tym fakt, że Okinawa należy do tak zwanej niebieskiej strefy, czyli miejsc na świecie, gdzie liczba osób, które dożywają ponad stu lat jest największa!

Ryby a składniki odżywcze

Ryby dzielimy na te tłuste i chude. Te pierwsze, przygotowane w odpowiedni sposób (upieczone lub przyrządzone na parze), będą źródłem niezastąpionych kwasów tłuszczowych omega-3, które działają bardzo korzystnie na nasze serce. Hamują stany zapalne i powstawanie zakrzepów i mogą być kluczowe przy redukowaniu zmian miażdżycowych. Normalizują też ciśnienie tętnicze. Do tej grupy ryb należą m.in. : łosoś, makrela, sardynki, śledź czy szprotki. Ryby chude z kolei dostarczają nam wiele witamin rozpuszczalnych w wodzie – B1, B2, B6 i B12. Będą idealne dla osób, które stosują dietę lekkostrawną lub odchudzającą. Dostarczą nam potrzebnego biała, pozostając przy tym niskokaloryczną propozycją. Do grupy ryb chudych, zaliczamy zarówno te morskie jak i słodkowodne – sola, dorsz, morszczuk, mintaj, pstrąg, flądra, szczupak, sandacz, płoć okoń czy nasze ulubione owoce morza! Warto też wspomnieć, że wszystkie ryby, które spożywamy ze szkieletem, są świetnym źródłem wapnia. Oprócz wszystkich wymienionych zalet, nie można zapomnieć również o cennych składnikach mineralnych takich jak fosfor, siarka, potas, chlor, żelazo, wapń, magnez czy sód. Ponadto obfitują w mikroelementy – cynk, mangan miedź lub biorący udział w metabolizmie jod.

Ryby a trening

Dla osób trenujących rybne propozycje są wręcz wskazane! Gdy trenujemy, organizm wytwarza różnego rodzaju substancje zapalne. Wielokrotnie wspominany kwas omega-3 hamuje takie reakcje ciała, ponieważ powoduje zwiększenie produkcji prostaglandyn przeciwzapalnych, co skutecznie eliminuje stany zapalne i również uśmierza ewentualne bóle (jak np. ból stawów). Organizm trenujących ma większe zapotrzebowanie na białko, a ryby to bogactwo wysokowartościowego i łatwostrawnego białka, które dodatkowo charakteryzuje się wysoką zawartością aminokwasów.

Koniecznie powinniśmy zwracać uwagę na pochodzenie, gatunek i środowisko, z którego pochodzi ryba. Nie wszystkie gatunki będą tak samo bogate w wartości odżywcze. Zaleca się ograniczanie spożycia np. pangi – chudej, bardzo popularnej w Polsce ryby, która nie zawiera praktycznie w ogóle kwasu omega-3, oraz hodowana jest przemysłowych warunkach. Uwaga również na nadmiar ryb maślanych. Choć wyróżniają się świetnym smakiem, są jednocześnie nośnikiem wosków, których ludzki układ trawienny nie przyswaja, co może prowadzić do zatrucia, wysypki czy zawrotów głowy. Trzeba też zdać sobie sprawę, że wszelkiego rodzaju przetwory rybne jak np. konserwy, nie będą już tak obfitować w korzyści. Najkorzystniejszą formą spożywania ryb jest jedzenie ich na surowo (gdy znamy dokładnie źródło), gotowanie na parze i pieczenie. Zaleca się włączenie ich do swojej diety około 2-3 razy w tygodniu.

 

Świeże ryby dorady i zielone ryby netto kopia przestrzeń Premium Zdjęcia

Pozostaw komentarz