Wartość odżywcza i właściwości mąki owsianej
Każdy, kto zastanawia się , czy mąka owsiana zawiera gluten, powinien wiedzieć, że jest go pozbawiona. Mogą z niej korzystać osoby zmagające się z celiakią, które nie są jednocześnie uczulone na aweninę. Badania naukowe pokazały, że u 1% osób, u których stwierdzono nietolerancję na gluten, powstają przeciwciała przeciwko aweninie.
Mąka owsiana polecana jest osobom starającym się zrzucić zbędne kilogramy. Nie wynika to z niskiej kaloryczności produktu, ponieważ w 100 g mąki owsianej znajduje się ponad 360 kcal . Związane jest to ze znajdującym się w mące owsianej błonnikiem, który skutecznie usprawnia procesy trawienne. Mąka owsiana powinna znaleźć się też w diecie chorych na serce. W 2003 roku Agencja Żywności i Leków ogłosiła, że błonnik zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby niedokrwiennej serca.
Bezglutenowa mąka owsiana jest doceniana również ze względu na znajdujące się w niej antyoksydanty. Podobnie jak inne przetwory z owsa jest ona źródłem kwasów polifenolowych, fitynowych, awentramidów. W mące owsianej obecne są też węglowodany, saponiny, flawonoidy, sterole. Biorąc pod uwagę wartość odżywczą mąki owsianej, nie sposób nie wspomnieć o znajdujących się w niej białku (9,1 g/100 g) i składnikach mineralnych. Obecne są w niej: mangan (4 mg/100 g), selen (34 µg/100 g), fosfor (452 mg/100 g), magnez (144 mg/100 g) i żelazo (4 mg / 100 g). Mąka owsiana powinna znaleźć się w przepisach wykorzystywanych przez osoby, których dieta jest uboga w witaminy. W jej składzie występują m.in.: tiamina (0,7 mg/100 g), kwas foliowy (32 µg/100 g) i ryboflawina (0,1 mg/100 g).
Zastosowanie mąki owsianej
Mąka owsiana ma bardzo szerokie zastosowanie – już w ubiegłym wieku dodawano ją do wyrobów mięsnym, lodów czy mleka. W ten sposób przedłużano termin przydatności do spożycia wymienionych produktów. Ponadto w przeszłości gotowanie mąki owsianej we wrzątku pozwalało przygotować lekarstwo na problemy trawienne. Dziś na bazie mąki owsianej przygotowywane są m.in. naleśniki , które wyróżniają się lekko orzechowym smakiem. Bezglutenową mąkę owsianą uwzględniają też przepisy na słodkie wypieki i chleb. Używana jest do zagęszczania zup.
Naleśniki z mąki owsianej ( przepis na około 30 nalesników)
- 430 g mąki owsianej,
- 500 ml mleka roślinnego,
- 500 ml wody źródlanej + kilka łyżek wody do rozrzedzenia ciasta,
- 6 jajek,
- 2–4 łyżki oleju + olej do smażenia,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
1. Przesianą mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, wodę, olej, sól.
2. Po wymieszaniu składników ciasta odstaw je na godzinę, aby mogło zgęstnieć. Po tym czasie dodaj do ciasta wodę, która pozwoli na otrzymanie odpowiedniej konsystencji.
3. Przed wlaniem ciasta na patelnię, posmaruj ją olejem – użyj do tego celu pędzelka.
4. Naleśniki smaż na rumiany kolor.