Ciasteczka jaglane z rabarbarem
- 2 szklanki ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej
- 1 łyżka jagód Goji
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 6 suszonych moreli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ szklanki mleka sojowego o smaku waniliowym
- 2 cienkie łodygi rabarbaru
- 4 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego
- rabarbar
Do garnka włożyć kaszę, jagody, wiórki, cynamon i mleko. Podgrzać, często mieszając, aż składniki się połączą. Zdjąć z ognia i zmiksować. Powinna powstać dość zwarta i kleista masa. Jeśli nie jest dość spójna, wsypać jeszcze trochę kaszy. Do masy dodać pokrojone w drobną kostkę morele, wymieszać dokładnie. Z masy formować niewielkie kulki z wgłębieniem po środku i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar pokroić w plasterki, Włożyć do garnka, posypać ksylitolem lub cukrem i podsmażyć na dość silnym ogniu przez ok. 3-4 minuty, tak by rabarbar się nie rozpadł. Kawałki rabarbaru ułożyć na ciasteczkach. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec ok. 25 minut.