Chlorofil - co to jest? Gdzie w roślinie znajduje się chlorofil?
Chlorofil to związek organiczny występujący w roślinach, warzywach, algach i bakteriach fotosyntetyzujących. Nadaje on roślinom charakterystyczny zielony kolor. Chlorofil jest niezbędny do przeprowadzania fotosyntezy, pozwala roślinom czerpać energię ze światła słonecznego i zamienić je w tlen oraz węglowodany. Wiele korzyści dostarcza też naszemu organizmowi.
Gdzie występuje chlorofil? Jaki chlorofil wybrać?
Dostarczycie go do siebie jedząc szpinak, brokuły, sałatę, jarmuż, fasolkę szparagową, natkę pietruszki. Najlepiej w formie płynnej świeżo wyciśniętej, niż surowej bądź gotowanej, która nie dostarczy aż takiej ilości wartości. Jednak jak wiemy w dzisiejszych czasach coraz rzadziej jest napotkać się na zdrowo hodowane, niepryskane warzywa. Najlepszą i najzdrowszą opcją byłaby własna hodowla. Jednak często nie mamy czasu, miejsca, chęci, bądź zdolności. Co wtedy nam zostaje? Chlorofil, w formie suplementu diety między innymi w firmy CaliVita.
Jaką dawkę chlorofilu przyjmować?
Zalecana dzienne porcja to 15ml. Spożywać trzy razy dziennie po 5ml (jedna łyżeczka) podczas posiłków.
Z czym można łączyć chlorofil?
Napój z chlorofilem posiada orzeźwiający, lekko miętowy smak i cudownie zielony kolor. Przyjęcie zalecanej dziennej dawki preparatu równa się spożyciu 1 kg zielonych warzyw! Rewelacyjnym rozwiązaniem jest również łączenie płynnego chlorofilu ze świeżo wyciśniętym sokiem z warzyw lub owoców.
Jeżeli nie chlorofil to jaki inny zielony suplement wybrać?
Wysoką zawartością chlorofilu cechują się również algi, np. chlorella czy spirulina, których suplementacja niesie ze sobą dodatkowo wiele innych korzyści.
Jak chlorofil wpływa na nasz organizm?
W budowie, przypomina hemoglobinę, która wiąże tlen w naszym organizmie. Gdyby nie ona nie moglibyśmy oddychać. Często, możemy usłyszeć, że chlorofil to zielona krew, dzięki niemu rośliny wytwarzają tlen a my ten tlen wdychamy. Chlorofil posiada ogrom pozytywnych właściwości dla naszego organizmu.
Chlorofil, na co stosować?
- Czy chlorofil pomaga przy raku?
Polscy naukowcy odkryli, że chlorofil potrafi wyeliminować część uszkodzeń DNA powodowanych przez kancerogeny. W innym badaniu opublikowanym ochotnicy wypili alfatoksynę – trujący związek o właściwościach rakotwórczych. Badani zostali podzieleni na grupy. Jedna z grup otrzymywała chlorofil ze szpinaku, druga nie. U osób, które spożyły chlorofil, 95% toksycznej substancji zostało wydalone z organizmu w ciągu 24 godzin.
- Chlorofil pomaga zwalczyć nieświeży oddech.
Już w 1950 roku Dr. Franklin Howard Westcott odkrył unikalną zdolność chlorofilu w usuwaniu nieprzyjemnych zapachów z organizmu. Chlorofil w bardzo znaczący sposób rozwiązywał problem nieświeżego oddechu oraz zapachu ciała.
- Pozbądź się stanów zapalnych dzięki chlorofilowi.
Stany zapalne to częsta przyczyna wielu przewlekłych chorób i problem, który dotyczy coraz większej grupy osób. Chlorofil uznawany jest za silną, naturalną, przeciwzapalną substancję. Używany jest do leczenia takich schorzeń jak artretyzm, zapalenie zatok czy chroniczne zapalenie trzustki.
4. Chlorofil przyczynia się do równowagi zasadowo-kwasowej organizmu.
Najczęściej przyczyną zbytniego zakwaszenia jest zbyt duża ilość przetworzonych produktów, mięsa, nabiału i dieta uboga w warzywa, szczególnie zielone. Zbytnie zakwaszenie to prosta i szybka droga do chorób.
Jeśli zjadasz duże ilości bogatych w chlorofil warzyw, wspierasz równowagę kwasowo-zasadową, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zdrowia. Zakwaszony organizm to bardzo dobre środowisko do rozwijania się patogenów, dlatego warto zadbać o odpowiednią dawkę chlorofilu.
- Chlorofil chroni przed stresem oksydacyjnym
Co się dzieje, gdy w organizmie jest więcej wolnych rodników od przeciwutleniaczy? Powstaje stres oksydacyjny. Bardzo groźne zjawisko. Jedzenie dużej ilości warzyw i owoców skutecznie zapobiega tej nierównowadze. Zielone liście są na samym szczycie najbardziej odżywczych produktów, a w dodatku zawierają chlorofil.
- Chlorofil pomaga utrzymać idealny stan skóry.
Chlorofil posiada silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Wspomaga hamowanie rozwoju bakterii oraz grzybów, a nawet ich likwidację. Działanie przeciwgrzybicze chlorofilu zapobiega również rozwojowi wirusa opryszczki.
- Chlorofil sprzyja odchudzaniu.
Nic nie poprawia procesu chudnięcia i utrzymania prawidłowej wagi jak sprawny i czysty układ pokarmowy. Chlorofil znacznie przyspiesza proces pozbywania się zaległych resztek jedzenia, wspiera pracę jelit, dba o florę bakteryjną i zmniejsza ryzyko zaparć oraz gazów. Spożywając chlorofil będziesz też jeść mniej.