Wartości odżywcze i właściwości algi japońskiej
Czym jest Chlorella?
Chlorella to zielona alga słodkowodna, która rośnie w zbiornikach na Dalekim Wschodzie. Zawiera duże ilości chlorofilu, któremu zawdzięcza intensywny, zielony kolor, nazwę oraz cenne właściwości lecznicze. Chlorella ma najwięcej chlorofilu nie tylko spośród wszystkich alg, ale nawet spośród wszystkich roślin. Jest też bogatym źródłem witamin, aminokwasów, cukrów oraz kwasów nukleinowych. To wszystko sprawia, że jest nazywana niezwykłą algą japońską oraz zaliczana do grupy superżywności, tak zwanych superfoods, czyli produktów spożywczych o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych.
Wartości odżywcze
Chlorella jest bogatym źródłem witamin i mikroelementów. Dostarcza organizmowi pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, a także witaminy A, C i E, aminokwasów, chlorofilu, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz kwasów nukleinowych. Zawiera również liczne minerały - żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, mangan, fosfor, selen i jod. Do diety powinni włączyć ją w szczególności weganie i wegetarianie, a także osoby odchudzające się lub borykające z anemią.
Właściwości chlorelli
- Jest ona wartościowa dla osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym. Regularne spożywanie chlorelli przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Korzystny efekt można już uzyskać przy dawce jednej łyżeczki chlorelli czyli około 4-5 gramów dziennie.
- Pomaga walczyć z cukrzycą i insulinoopornością, gdyż jej spożywanie pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi.
- Wpływa korzystnie na wątrobę u osób cierpiących na stłuszczenie wątroby. Działa hepatoprotekcyjnie, czyli chroni wątrobę przed uszkodzeniami. Mikroalgi zapobiegają uszkodzeniom wątroby, gdy ma ona kontakt ze szkodliwymi substancjami tj: alkohol, kadm, ołów, akrylamid, czterochlorek węgla czy paracetamol.
- Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, hamuje wchłanianie metali ciężkich w przewodzie pokarmowym tj. rtęć i ołów i wspomaga ich usuwanie. Podnosi również odporność organizmu, dlatego świetnie sprawdzi się u osób z częstymi, nawracającymi infekcjami dróg oddechowych.
- Ma działanie neuroprotekcyjne czyli chroni komórki nerwowe, zapobiegając zmianom neurodegeneracyjnym mózgu i rozwojowi takich chorób jak demencja czy choroba Parkinsona.
- Stanowi świetne wsparcie dla wzroku, gdyż jest bogatym źródłem karotenoidów tj. luteina i zeaksantyna. Te dwa składniki są kluczowe dla naszego wzroku, gdyż chronią siatkówkę oka przed szkodliwym promieniowaniem światła UV oraz przed niebezpiecznym działaniem wolnych rodników. Dostarczanie do organizmu odpowiedniej ilości luteiny i zeaksantyny zapobiega takim chorobom oczu jak: zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej związanego z wiekiem oraz poprawia ostrość widzenia.
Jak stosować chlorellę?
Chlorellę w postaci zielonego proszku możemy dodawać sobie do potraw w ilości od 0,5 do 2 łyżeczek dziennie. Możemy ją dodawać do koktajli, owsianki, sałatki, zup, soków, a nawet do dań obiadowych w tym na przykład potraw na bazie makaronu. Smak chlorelli jest dość intensywny, dlatego polecamy chlorellę w formie tabletek np. Energy Chlorella. Stosujemy wtedy 1-2 tabletki 1-3 x dziennie.
Chlorella ma szereg dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia. Wzmacnia odporność organizmu. Zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów, a dzięki silnym właściwościom absorpcyjnym jest idealną substancją do oczyszczania krwi i organizmu. Oczyszczenie organizmu z toksyn dzięki chlorelli powoduje, że jest on silniejszy, zdrowszy i znacznie łatwiej jest mu się bronić przed infekcjami i stanami zapalnymi, dlatego warto włączyć ją do swojej codziennej suplementacji.