Wymagane

Pliki Wymagane do prawidłowego działania sklepu.

Preferencje

Pliki przechowujące informacje na temat użytkownika w celu personalizacji zawartości.

Statystyki

Pliki wykorzystywane do celów statystycznych.

Marketingowe

Pliki wykorzystywane do celów marketingowych.

Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

BURGERKI ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW

BURGERKI ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW
Składniki:

szkalanka upieczonych słodkich ziemniaków 
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1/4 szklanki kaszy jaglanej
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki chilli
1/3 szklanki świeżej kolendry
1/2 startego imbiru
2 łyżki oliwy
2-3 łyżki maki kukurydzianej/gryczanej
 
 
 


Sposób przygotowania:
Obrane i pokrojone w kostkę bataty piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut (aż zmiękną). Jak już są gotowe przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Soczewicę i kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jak już są gotowe przełożyć do miski z dynią. Do miski ze składnikami dodać kurkumę, chili, kolendrę, imbir, oliwę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, jeśli jest potrzeba można składniki chwilę pomiksować w malakserze (ale tylko chwilkę, żeby nie zrobiła się papka). Na sam koniec dodajemy 1-2 łyżki mąki i mieszamy ponownie. Z tak pięknie wyglądającej masy formujemy burgerki, większe lub mniejsze, oczywiście według uznania. Uformowane burgerki można usmażyć na patelni (ok. 4 min z każdej strony) albo upiec w piekarniku.

Najlepiej smakują z pyszną kolorową sałatką z pomidorków jak na zdjęciu poniżej:) Aczkolwiek można podawać rownież z innymi warzywami albo.... Albo zrobić pyszną i zdrową wersję prawdziwego burgera podawanego w bułce. Nie ważne jaką opcję wybierzecie i tak będzie pysznie:)
Pozostaw komentarz