Składniki:
szkalanka upieczonych słodkich ziemniaków
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1/4 szklanki kaszy jaglanej
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki chilli
1/3 szklanki świeżej kolendry
1/2 startego imbiru
2 łyżki oliwy
2-3 łyżki maki kukurydzianej/gryczanej
2-3 łyżki maki kukurydzianej/gryczanej
Sposób przygotowania:
Obrane i pokrojone w kostkę bataty piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut (aż zmiękną). Jak już są gotowe przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Soczewicę i kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jak już są gotowe przełożyć do miski z dynią. Do miski ze składnikami dodać kurkumę, chili, kolendrę, imbir, oliwę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, jeśli jest potrzeba można składniki chwilę pomiksować w malakserze (ale tylko chwilkę, żeby nie zrobiła się papka). Na sam koniec dodajemy 1-2 łyżki mąki i mieszamy ponownie. Z tak pięknie wyglądającej masy formujemy burgerki, większe lub mniejsze, oczywiście według uznania. Uformowane burgerki można usmażyć na patelni (ok. 4 min z każdej strony) albo upiec w piekarniku.
Najlepiej smakują z pyszną kolorową sałatką z pomidorków jak na zdjęciu poniżej:) Aczkolwiek można podawać rownież z innymi warzywami albo.... Albo zrobić pyszną i zdrową wersję prawdziwego burgera podawanego w bułce. Nie ważne jaką opcję wybierzecie i tak będzie pysznie:)