Burak w codziennym menu to prosty sposób na to, żeby na co dzień zadbać o zdrowie.
Posiada wiele leczniczych i odżywczych właściwości. Buraki są zdrowe i odżywcze w każdej formie:
gotowane są bogatym źródłem błonnika i minerałów, ale mają bardzo wysoki indeks glikemiczny.
surowe nadają się na surówkę i do wyciskania soków, są bogate w witaminy.
użyte jako składnik ciast i tortów są naturalnym zdrowym słodzikiem, poprawiają walory odżywcze deserów.
najcenniejsze właściwości odżywcze i lecznicze mają buraki kiszone, oprócz wszystkich powyższych zalet mają najniższy indeks glikemiczny i bogactwo bakterii probiotycznych.
Jak przygotować sok z kiszonych buraków? Czytaj dalej :)
Buraki zawierają mnóstwo wartościowych elementów. Witaminy: C, dużo witamin z grupy B, a także rozpuszczalne w tłuszczach A, E i K. To Również bogactwo minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i cynku.
Na co pomagają buraki? Ich działanie jest uniwersalne i właśnie ze względu na to wszechstronne działanie polecamy je każdemu: od dziecka do ludzi starszych.
podnoszą odporność
usuwają toksyny z organizmu
poprawiają dotlenienie komórkowe
działają leczniczo przy chorobach krwi i układu krwionośnego
normują ciśnienie (obniżają tym skuteczniej, im wyższe)
regulują poziom cholesterolu we krwi
poprawiają trawienie białek
wspierają pracę wątroby i nerek
opóźniają proces starzenia się
pomagają po chemioterapii na niedokrwistość
są skuteczną profilaktyką raka
łagodzą dolegliwości menopauzalne
Jeśli nie masz czasu, energii a może chęci żeby przygotować kiszonki, gotować i wyciskać soki albo po prostu nie lubisz buraków, możesz też skorzystać z suplementów.
Betafit (link) to działający synergicznie ekstrakt z buraka i pokrzywy w wygodnej formie tabletek.
To dobry pomysł na prezent dla bliskiej osoby, której życzysz zdrowia.
Teraz obiecany przepis na sok z kiszonych buraków.
Proces kiszenia znacznie zwiększa przyswajalność cennych składników a obecne bakterie kwasu mlekowego wzbogacają florę bakteryjną przewodu pokarmowego i stwarzają niesprzyjające środowisko dla bakterii gnilnych i chorobotwórczych.
Kiszony, niepasteryzowany sok jest biologicznie żywy, zawiera więcej minerałów i witamin niż świeży sok wyciśnięty z buraka i jest dodatkowo w naturalny sposób zakonserwowany, przechowywany w lodówce nie psuje się przez wiele dni, nie tracąc nic na swojej wartości.
Co będzie potrzebne?
Naczynie szklane lub ceramiczne
kilka buraków – w zależności od pojemności i kształtu naczynia
przegotowana ciepła woda
czysta ściereczka kuchenna
Dla urozmaicenia smaku do kiszenia buraków możesz dodać cebulę, czosnek, słodkie warzywa korzeniowe, według upodobania.
Przygotowując kiszonki zachowujemy normalne zasady higieny, nie wygotowujemy i nie wyparzamy naczyń, noża, deski do krojenia, nie stosujemy chemii.
Do prawidłowego kiszenia buraki potrzebują naturalnej flory bakteryjnej która nas otacza. W zbyt wyjałowionym, np. chlorowanym otoczeniu kiszenie się nie uda.
Ważne, żeby buraki były jędrne, bez śladów pleśni, pachnące ziemią, najlepiej z uprawy ekologicznej. Obejrzyj je dokładnie przed ich zamoczeniem i myciem, bo później nie zauważysz śladów pleśni. Nie trzeba buraków obierać, wystarczy dokładnie umyć, jednak jeśli skórka jest uszkodzona, wytnij te fragmenty. Po umyciu pokrój buraki w pałeczki.
Poustawiaj pałeczki ciasno jedna obok drugiej w naczyniu. Muszą być ciasno powciskane.
Teraz zalej ciepłą przegotowaną wodą (nie może być gorąca). Woda powinna zakrywać buraki całkowicie. Jeśli buraki wypływają, wciśnij między nie jak klin jeszcze kilka kawałków i upewnij się, że woda przykrywa wszystko a jej tafla jest równa. To ważne, żeby do buraków nie dochodziło powietrze. Wszystkie wystające ponad powierzchnię wody buraki spleśnieją i kiszonka będzie do wyrzucenia.
Tak przygotowane buraki w wodnej zalewie postaw w ciepłym miejscu o stałej temperaturze.
Słoik zabezpiecz luźno szmatką przed kurzem i owadami. Ważne, żeby kiszonka miała stały dopływ powietrza, dlatego nie zakręcaj szczelnie naczynia. Słoik pozostawiamy na kilka do kilkunastu dni. Im dłużej, tym gęstszy sok uzyskamy. Czas kiszenia zależy też od temperatury otoczenia, im wyższa, tym szybszy proces.
Na tym etapie codziennie zaglądaj do kiszonki i zbieraj delikatnie pojawiającą się pianę i biały osad powstający na powierzchni oraz sprawdzaj, czy buraki nie wynurzają się na powierzchnię. Jeśli nie będziesz tego robić, kiszonka spleśnieje na powierzchni i nie będzie się nadawała do użycia. Rób to delikatnie, nie mieszaj, nie przechylaj naczynia.
Czyszcząc powierzchnię kiszonki, sprawdzaj smak zalewy. Gdy zrobi się ciemna, kwaśna i gęściejsza niż woda, jest gotowa. Możesz odlać sok i w szklanej butelce przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Jeśli był przygotowany prawidłowo, nie powinien się zepsuć. Nie przechowuj nigdy kiszonek w plastikowych naczyniach. Kwas rozpuszcza plastik i zamiast zdrowego napoju, będziesz miał truciznę. Oczywiście to samo dotyczy gotowych kiszonek oferowanych w sklepach: odradzamy te w plastiku.