Wymagane

Pliki Wymagane do prawidłowego działania sklepu.

Preferencje

Pliki przechowujące informacje na temat użytkownika w celu personalizacji zawartości.

Statystyki

Pliki wykorzystywane do celów statystycznych.

Marketingowe

Pliki wykorzystywane do celów marketingowych.

Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

Boczniaki korzenne

Boczniaki korzenne

Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki na jeden półmisek:
1 kg boczniaków
olej

1 cebula

Składniki marynaty:
2 łyżki whiskey lub brandy
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka syropu klonowego
3 łyżki octu jabłkowego
4 łyżki dobrego sosu sojowego
¼ szklanki oleju lnianego lub dobrego oleju z pierwszego tłoczenia (wtedy dodać o połowę mniej octu)
½ łyżeczki soli

 

Przyprawy do marynaty:
1 liść laurowy
1 mała gwiazda anyżu
2 goździki
2 nasiona kardamonu
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki kminu rzymskiego
½ łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczka mielonego imbiru w proszku

Przygotowanie:
Boczniaki obsmażyć z obydwu stron na oleju, powinny być usmażone na złoto. W międzyczasie cebulę pokroić w cienkie pióra. W szklance porządnie wymieszać wszystkie składniki marynaty, na sam koniec dodać przyprawy marynaty.
Usmażone boczniaki chwilę przestudzić, następnie ułożyć na dnie dużego naczynia razem z cebulą i zalać dobrze wymieszaną marynatą. Przykryć folią i odstawić do lodówki, podawać następnego dnia z dobrym chlebem.


Porady:
Boczniaki można też upiec – wystarczy natrzeć je olejem, obsypać solą i piec 20 minut w 200 stopniach.
Jeśli nie lubicie smaku oleju lnianego, możecie użyć innego dobrej jakości oleju roślinnego, na przykład rzepakowego z pierwszego tłoczenia – należy wtedy dodać o połowę mniej octu.
Ilość soli użyta w przepisie może być większa, w zależności od sosu sojowego jakiego używacie – podałam mniejszą ilość soli, ponieważ znacznie łatwiej jest zamarynowane boczniaki posolić, niż później pozbyć się nadmiaru soli.
Boczniaki można podawać też przez kilka dni po przygotowaniu, pamiętajcie jednak, że z każdym dniem w marynacie będą miały intensywniejszy smak, dlatego po pierwszym dniu warto wyjąć anyż i kardamon – w przeciwnym wypadku mogą zdominować smak całego dania.

Pozostaw komentarz
Komentarze
09.12.2020 05:10
Hello i am new user and i would to ask you, How to disable a pm?