Wymagane

Pliki Wymagane do prawidłowego działania sklepu.

Preferencje

Pliki przechowujące informacje na temat użytkownika w celu personalizacji zawartości.

Statystyki

Pliki wykorzystywane do celów statystycznych.

Marketingowe

Pliki wykorzystywane do celów marketingowych.

Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

Przepis na wodny macerat pigwy zamiast cytryny

Przepis na wodny macerat pigwy zamiast cytryny

 

Prosty przepis na to, jak na co dzień korzystać z pigwy zamiast cytryny, zachowując wszystkie jej walory smakowe i zdrowotne.

  • Kroimy jedną pigwę (lub więcej) na plastry wraz z pestkami i zalewamy w szklanym słoiczku przegotowaną, zimną wodą, tak, by cała pigwa była zanurzona.

  • Słoiczek przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

  • Po kilku godzinach macerat jest gotowy do użycia. Witaminy i minerały z pigwy rozpuszczają się w wodzie.

  • Tak przygotowany macerat (czyli odlaną wodę) używamy tak, jak świeży sok z cytryny: do bezpośredniego picia, jako dodatek do napojów zimnych i ciepłych, przyprawę do potraw, dodatek do suplementów witaminy c zwiększający ich przyswajalność.

  • Po odlaniu wody pigwę można zalewać wielokrotnie nawet do trzech dni, tak długo jak długo wydobywa się z niej kwaśny smak.

  • Macerat bardzo dobrze komponuje się smakowo z imbirem, miodem i rozmarynem.

Pozostaw komentarz