Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

PROBIOTYKI – co, gdzie i jak?

PROBIOTYKI – co, gdzie i jak?

PROBIOTYKI – co, gdzie i jak?

 

Coraz to częściej słyszymy o probiotykach. W mediach już na stałe zagościły reklamy produktów o działaniu probiotycznym, które to mają pomóc chociażby w regulacji pracy jelit czyli po prostu wspomagać nasze regularne wypróżnienia . Jednak zazwyczaj kojarzą się one nam jako osłonka do przyjmowanego antybiotyku. Ale czy prawidłowo? Musimy pamiętać, że probiotyki nie są tylko niezbędne przy antybiotykoterapii.

 

 

Co oznacza hasło - probiotyki?

Probiotyki to żywe kultury bakterii, które wywierają pozytywny wpływa na zdrowie gospodarza, w szczególności równowagę mikrobiologiczną, podane określonej ilości.

Poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego. Hamują wzrost bakterii, antygenów, toksyn, tym samym zmniejszając potencjalnie szkodliwy ich wpływ na organizm. Oddziaływają na układ odpornościowy, dodatkowo poprawiają funkcjonowanie bariery jelitowej.

 

Naturalne probiotyki

Pierwszym naturalnym probiotykiem  mleko matki. Jest to uwarunkowane tym, iż dziecko w łonie matki nie posiada jeszcze swoich bakterii. Dlatego też noworodek musi przyjmować bakterie pochodzące z matczynego mleka aby ukształtować swój układ bakteryjny.

Co ciekawe mleko matki zawiera w 1 gramie więcej niż 10 milionów jednostek bakterii. Nie mylmy mleka matki z artykułami mlecznymi, nabiałem czy różnego rodzaju jogurtami. Często wmawia nam się w reklamach, iż jogurty to źródło cennych bakterii probiotycznych. Otóż nie wszystkie, a dlaczego?  Ponieważ produkty mleczne nie mogą zawierać cukru ani żadnych konserwantów, barwników itd. - nie mają wtedy żadnego działania probiotycznego lub zostaje ono znacznie ograniczone. Wybierając mleczną przekąskę warto sprawdzić na jej opakowaniu.

 

Z racji sezonu ogórkowego podamy Państwu przepis na kiszenie ogórków  

(będą one świetnym źródłem bakterii probiotycznych)

 

Składniki:

ogórki

czosnek;

liście i korzeń chrzanu (dzięki niemu ogórki są twarde);

koper z kwiatostanami.

 

Można także dodać:

liść laurowy;

gorczycę;

liście czarnej porzeczki, wiśni, dębu lub winogron;

papryczkę chili;

korzeń imbiru;

estragon;

miętę.

 

Przygotowanie zalewy

Do kiszenia ogórków najlepiej użyć niegazowanej wody źródlanej lub przegotowanej i odstanej kranówki. Taki zabieg jest konieczny, ponieważ woda prosto z kranu ma dużo chloru. By przygotować zalewę, na każdy litr wody należy dodać jedną pełną łyżkę soli. Najlepsza będzie niejodowana sól kamienna. Woda powinna być ciepła, aby sól lepiej się rozpuściła. Gdy nieznacznie przestygnie, zalać nią ogórki ciasno ułożone w słoikach. Ogórki muszą być w pełni pokryte zalewą.

Słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy w ciemne, ale jednocześnie dość ciepłe miejsce. W pierwszych dniach kiszenia należy utrzymać temperaturę około 20 stopni Celsjusza. Już po 2-3 dniach uzyskamy ogórki małosolne.

Oprócz ogórków - naturalną florę bakteryjną jelit wzmacnia również kiszona kapusta. Powstaje ona podobnie jak ogórki na skutek fermentacji kwasy mlekowego. Kiszoną kapustą warto również wprowadzić do diety, gdyż: - jest bogatym źródłem witaminy B6, B12, PP i E, karotenoidów i polifenoli - dostarcza witaminy C, która dodatkowo wzmacnia odporność organizmu - zawiera potas, fosfor, wapń, cynk, magnez, żelazo, siarkę oraz łatwo dostępny błonnik pokarmowy

 

Dlaczego warto przyjmować probiotyki?

Tak jak wspomniałam na początku probiotyki kojarzą się głównie ze wspomaganiem odbudowy naturalnej flory jelit po antybiotykoterapii. Istnieje jednak wiele innych powodów, dla których powinniśmy je uwzględniać w naszej diecie: stymulują odporność organizmu – zwiększają aktywność makrofagów, limfocytów, zwiększają produkcję przeciwciał, przeciwdziałają zaburzeniom wypróżniania, zmniejszają objawy nietolerancji produktów mlecznych (laktozy), dzięki zawartości B-galaktozydazy, rozkładającej dwucukry, częściowe zmniejszają wchłanianie cholesterolu z pokarmu, prawdopodobnie zmniejszają ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, są ważnym elementem profilaktyki infekcji grzybiczych i bakteryjnych pochwy.

 

Odporność zaczyna się w jelitach

Prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, do czego niezbędne jest zachowywanie odpowiedniej flory bakteryjnej w jelitach, przekłada się na stan całego organizmu, gdyż tylko wtedy możliwe jest wchłanianie substancji odżywczych z pokarmów (min. wapnia, żelaza, magnezu itd.).

 

Praktyczne rady dotyczące stosowania suplementów probiotycznych 

Większość przeprowadzonych badań sugeruje skuteczność suplementacji probiotykami w ilości 10¹º.

Probiotyki powinny być przyjmowane z pokarmem, idealną porą dnia jest poranek. Przyjmij dawkę probiotyku do śniadania lub na chwilę przed posiłkiem, np. weź kapsułkę Probiosnu Inovum z firmy Energy.

Zwróć uwagę na termin ważności suplementu oraz miejsce jego przechowywania. – Pozytywny efekt suplementacji obserwuje się po spożywaniu probiotyków przez kilka tygodni. Idealnym przykładem są nasze probiotyki w płynie od firmy ProBiotics.

W pierwszych tygodniach suplementacji stopniowa zmiana mikroflory jelitowej może wywołać u niektórych osób objawy ze strony przewodu pokarmowego. Mogą pojawić się delikatne wzdęcia, przelewania, dyskomfort

 

Znane cytaty i przysłowia

Biblia Ks. Rodz. 8,8 „Gdy Abraham ujrzał zbliżających się kilku ludzi zaprosił ich… i podał im kwaśnego mleka…”

Księga Powtórzonego Prawa Jahwe …dał im kwaśne mleko krów i mleko kóz z tłuszczem jagniąt i baranów…

Hinduskie przysłowie: „Pij mleko kwaśne, będziesz długo żył”

 

Pozostaw komentarz
Komentarze
07.09.2017 23:00
Bardzo dziękuję za wszechstronną troskę o zdrowie każdej i każdego
z nas.
Wdzięczna
Ewa Nowak
01.09.2020 14:14
Miło nam czytać takie komentarze, Pani Ewo.

Serdecznie pozdrawiamy Sklep Od Natury