Menu
Szukaj
Filters
Zamknij
Zamknij

Pokrzywa – niepozorny nutrikosmetyk

Pokrzywa – niepozorny nutrikosmetyk

Nutrikosmetyk to takie pożywienie, które ma działanie upiększające. Ta definicja z pewnością pasuje do pokrzywy.

Często słyszymy o cudownych właściwościach egzotycznych roślin z odległych stron świata, przeważnie drogich i mało dostępnych. Kupujemy i wypróbowujemy ich magiczne działanie jednocześnie zapominając o cudach, które rosną tuż pod naszym nosem: na łąkach, obrzeżach leśnych, parkach.

Niepozorne zioło – pokrzywa - powszechnie występujący chwast - regularnie stosowane może nam dodać zdrowia i urody a nawet działa dezodorująco.

Błyszczące mocne włosy, świetlista cera, jasne, pełne energii spojrzenie, silne paznokcie – to zewnętrzne efekty dobroczynnego działania pokrzywy. Najważniejsza magia dzieje się jednak wewnątrz organizmu.

Pokrzywa ma dobroczynny wpływ na jakość krwi i wspiera jej funkcje, pomaga w trawieniu, oczyszcza organizm i skórę a także dostarcza witamin i mikroelementów.

Pokrzywa ma znacznie więcej witamin i mikroelementów niż wiele warzyw i nie wymaga żadnych specjalnych warunków uprawy ani pielęgnacji.

Zawiera między innymi: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem, witaminy A, K, C, B2. Jest też bogata w wiele cennych i rzadko spotykanych w pożywieniu substancji jak związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwas mrówkowy, glikolowy, glicerolowy, olejki eteryczne.

Nie tylko osoby zdrowe mogą mieć korzyści z pokrzywy. Jest ona uznanym, często niezastąpionym lekiem w takich chorobach jak anemia, dna moczanowa, artretyzm, kamica nerkowa, czyraki, inne zapalenia skóry, stany zapalne przewodu pokarmowego. Znacznie przyjemniej jest jednak wprowadzić ją do diety profilaktycznie i cieszyć się efektami jakie daje dla urody.

Zbiór pokrzywy

Jest jedną z pierwszych roślin, które zazieleniają się wiosną i można korzystać ze świeżych liści od początku marca aż do momentu, kiedy roślina zakwitnie, mniej więcej na koniec maja. Zbieraj młode liście z czubka rośliny do trzeciego zawiązka liści. Pokrzywę zbieraj na terenach czystych, unikaj obrzeży uczęszczanych dróg, dużych miast czy miejsc o niepewnym podłożu. Jeśli mieszkasz w mieście, zbiorów możesz dokonać podczas weekendowej wycieczki za miasto i potem korzystać z nich przez kilka następnych dni przechowując świeże liście w lodówce. Jeśli masz własny ogród, wystarczy pozwolić pokrzywie, by się u Ciebie zadomowiła.

Jak jeść pokrzywę?

Jeśli masz wyciskarkę do soków możesz pić świeży sok z pokrzywy dodając do smaku swój ulubiony sok owocowy lub warzywny. Całe liście można przyrządzać i doprawiać na wzór takich roślin jak szpinak czy szczaw. Liście pokrzywy nadają się na wiosenne zupy, farsz do pierogów i rolad lub jako sałatka na zimno. Jeśli chcesz zjeść liście surowe, przedtem sparz je przez chwilę wrzątkiem i zadbaj by kąpiel dotarła wszędzie, bowiem nawet zwiędnięta lub zmiażdżona pokrzywa która nie parzy ręki, może poparzyć delikatny nabłonek jamy ustnej i przełyku.

Jeśli nie jesteś miłośnikiem zbierania ziół i gotowania, w naszym sklepie możesz kupić sok z pokrzywy od razu gotowy do spożycia.  

Pozostaw komentarz
Komentarze
2017-05-24 21:32
Suplementy diety - http://zdrowie3000.pl